Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspad vladajuće kalicije

Raskol u Vladi FBiH - 8 od 17 ministara otišlo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA), smijenili su na sjednici, koja je okončana u petak navečer, uprave i nadzorne odbore šest javnih poduzeća, zbog čega je osam ministara iz redova SDA, HSP-a BiH i Narodne stranke Radom za boljitak napustilo rad Vlade te je izgledan raspad vladajuće koalicije.

Zahvaljujući natpolovičnoj većini devet od sedamnaest članova, Vlada je nastavila raditi nakon stanke koja je nastala zbog toga što je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir razriješio ministra Desnicu Radivojevića, koji tvrdi da nije podnio ostavku i da nije bilo razloga za razrješenje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Rijeke pravde Parlamentarni izbori 2024 U SDP-u euforija na spomen mogućeg mandatara - Peđa Grbin poručio: "Ovo nije gotovo!"

Radivojević je jučer potvrdio da je prešao iz SDA u SDP BiH, koji je raskinuo koaliciju s tom strankom i nastoji je izbaciti iz vlasti.

>> Svjetska banka upozorava na porast javnog duga u BiH

Vlada u krnjem sastavu naložila je razrješenje vodstva u javnim poduzećima elektroprivredi, telekomu i poštama, sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija ocijenio je sudjelovanje SDA i predsjednika FBiH Živka Budimira u pokušaju smjene dopremijera FBiH Desnice Radivojevića 'političkim nasiljem i rušenjem ustavnog poretka Federacije.'

>> SDP i HDZ BiH potvrdili suradnju, očekuju izmjenu vlade Federacije BiH

'Potpuno sam uvjeren da će sve ovo ubrzati odlazak gospode iz SDA te Budimira s vlasti, kad već to nisu uradili dragovoljno i kad nisu vidjeli da više ne predstavljaju parlamentarnu većinu.', rekao je Lagumdžija.

SDP BiH raskinuo je koalicijski sporazum sa SDA i pokrenuo mehanizme za isključenje te stranke iz vlasti na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini nakon što su članovi SDA glasovali protiv proračuna državnih institucija BiH za 2012. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene