Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljajić o Šešelju

'Najbolje da se sam preda. Svako opiranje umanjit će šansu da kasnije bude pušten'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Nacionalnog vijeća za suradnju s Haaškim sudom (ICTY) i srbijanski vicepremijer Rasim Ljajić izjavio u ponedjeljak kako je za haaškog optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja kojem je Haaški sud naredio da se vrati u haaški pritvor najbolje da sam ode u Den Haag i preda se.

'Svako opiranje umanjit će šansu da kasnije bude pušten. Nastavi li sa ovakvim izjavama, čini sebi medvjeđu uslugu', rekao je Rasim Ljajić u dnevniku srbijanske televizije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Josipa Pleslić ex. Rimac Udarac za obranu Visoki kazneni sud o slučaju Josipe Pleslić: "Obrana je imala vremena iznijeti svoje argumente"

Ljajić je rekao kako Beograd očekuje odluku Raspravnog vijeća da bi mogao govoriti i odlučivati o sljedećim potezima, te naglasio da je u ovom trenutku najvažnije da se 'sačuva politička i društvena stabilnost'.

Ljajić je ocijenio da u slučaju Vojislava Šešelja postoji nekoliko pravnih presedana - od njegova odlaska u Den Haag do današnje odluke vijeća pa je u tom kontekstu 'svaka politička implikacija ovih događaja legitimna i realna'.

'Ne možete nikog uvjeriti da nema političkih implikacija. Važno je da hladne glave uđemo u sve ovo, da ne dajemo svemu značaj koji događaj nema', poručio je Ljajić u razgovoru za RTS.

 Vučić: Odluka o Šešelju nemoralna; Dačić: Skandalozno i perfidno

Prizivno vijeće Haaškog suda zatražilo je u ponedjeljak od Raspravnog vijeća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvor u Scheveningenu. Šešelj, koji je i vođa Srpske radikalne stranke, je uzvratio da se neće dragovoljno predati i poručio svojim donedavnim suradnicima, a sada srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću i premijeru Aleksandru Vučiću da ga uhite.

Potez Den Haaga službeni Beograd ocijenio je 'perfidnim' i 'nemoralnim', a Zagreb 'odličnom' odlukom suda, uz ocjenu da ICTY Šešelja nije ni trebao pustiti na slobodu.

Šešelju se po optužbama za ratne zločine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini sudilo skoro 12 godina u Den Haagu, a zbog lošeg zdravstvenog stanja pušten je na privremenu slobodu 12. studenog 2014. Nakon puštanja je aktivno sudjelovao u političkom životu Srbije, držao je govore na skupovima koji su mahom ocijenjeni kao ratnohuškački i govor mržnje, te organizirao prosvjedne akcije svoje partije. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene