Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čečenskom lideru SMIJEŠNO

Kadirov o zabrani ulaska u SAD: "Jadni Amerikanci! Imaju sreće, još nisam dobio naređenje da kročim tamo"

Ramzan Kadirov (Foto: AFP)
Ramzan Kadirov (Foto: AFP) Foto: Afp
Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je kako je ponosan što je sankcioniran po američkom Zakonu Magnitski te sarkastično dodao da bi SAD kršitelje ljudskih prava trebao tražiti kod kuće "u Bijeloj kući i Pentagonu".

Ramzan Kadirov rekao je kako je polaskan što je u srijedu, zajedno s još četiri ruska državljana, dobio sankcije od SAD-a. Dodao je kako se osjeća kao "vrlo istaknuta osoba" s obzirom da mu posvećena tolika pozornost.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela" Ramzan Kadirov (Foto: AFP) RAT U UKRAJINI Zlosutna prijetnja čečenskog vođe: ''Jamčim vam - nećemo se povući ni jedan korak"

"Oh, popis Magnitski... To znači da kršim ljudska prava", rekao je Kadirov sarkastično. "Jadni Amerikanci! Jedna mala, ali ponosna Čečenska Republika progoni cijelu zemlju."

Washington se, međutim, "ne mora brinuti", jer još "nije dobio naređenje da kroči na američko tlo", nastavio je Kadirov referirajući se na zabranu ulaska u SAD na osnovu popisa Magnitski.

Ramzan Kadirov (Foto: AFP) Ramzan Kadirov (Foto: AFP) Foto: Afp "Dakle, zabranjeno mi je ulaziti u SAD. Ali bih li se ja prijavio za vizu, imam li imovinu u američkim bankama? Već sam to rekao, ali opet ću ponoviti - ne bih išao u SAD čak ni kada bi mi za nagradu ponudili monetarne rezerve cijele zemlje", rekao je čečenski lider.

Kadirov tvrdi kako nije sankcioniran zbog navodnog kršenja ljudskih prava, već zbog svoje nemilosrdne i dugotrajne borbe ​​protiv terorista, od kojih su mnogi bili "učenici američkih tajnih službi".

"Ponosan sam što sam naljutio američke obavještajne agencije", rekao je. "Kažu da su sankcije povezane s kršenjima ljudskih prava. Pa zašto traže ljude na drugom kraju svijeta da bi popunili popis druge strane svijeta kada se takvi nalaze u Bijeloj kući i Pentagonu?".

Kadirov ima svoj popis ratova i kršenja ljudskih prava u koje su uključene Sjedinjene Države i zapitao se jesu li "svi predsjednici SAD-a i ministri obrane" također bili sankcionirani.

"Jeste li zaboravili masakrirane autohtone Amerikance, milijune afričkih robova, žrtve Hirošime i Nagasakija, milijuna Vijetnamaca, Afganistan, Irak, Libiju, Beograd... Moj popis sadrži tisuće krvavih djela SAD-a", rekao je Kadirov. 

"Kome onda zvono zvoni?" zaključio je čečenski čelnik dodajući kako "u Čečeniji vlada mir i stabilnost, a SAD prolijeva krv po cijelom svijetu".

Američki Zakon Magnitski donesen je 2012. godine, nakon smrti pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru Butirka. Magnitski, borac za ljudska prava, nasmrt je pretučen u zatvoru zbog otkrivanja korupcijske mreže u ruskom poreznom i policijskom sustavu. Zakonom Magnitski uvedene su zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava ruskim dužnosnicima za koje Bijela kuća procijeni da krše ljudska prava.

Kao odgovor Rusija je usvojila Zakon Dima Jakovljev, kojim se zabranjuje Amerikancima da posvajaju djecu iz Rusije, nakon više slučajeva zlostavljanja. Zakon je nazvan Dima Jakovljev po istoimenom dječaku koji je umro od toplinskog udara 2008. godine, nakon što su ga njegovi novi američki roditelji ostavili satima zaključanog u pregrijanom automobilu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene