Ramzan Kadirov (Foto: AFP)
Ramzan Kadirov (Foto: AFP) Foto: Afp

Lider Čečenije Ramzan Kadirov rekao je kako je ponosan što je sankcioniran po američkom Zakonu Magnitski te sarkastično dodao da bi SAD kršitelje ljudskih prava trebao tražiti kod kuće "u Bijeloj kući i Pentagonu".


Ramzan Kadirov rekao je kako je polaskan što je u srijedu, zajedno s još četiri ruska državljana, dobio sankcije od SAD-a. Dodao je kako se osjeća kao "vrlo istaknuta osoba" s obzirom da mu posvećena tolika pozornost.

Vezani članci Vili Beroš Nakon iznenadne smrti dječaka Beroš krenuo u akciju zabrane prodaje energetskih pića maloljetnicima: "Nije to smišljeno iz vedra neba" Slika nije dostupna 'NEMA VEZE ŠTO JE PROTIV ZAKONA, UBIJTE IH!' Čečenski diktator poludio na narkomane

"Oh, popis Magnitski... To znači da kršim ljudska prava", rekao je Kadirov sarkastično. "Jadni Amerikanci! Jedna mala, ali ponosna Čečenska Republika progoni cijelu zemlju."

Washington se, međutim, "ne mora brinuti", jer još "nije dobio naređenje da kroči na američko tlo", nastavio je Kadirov referirajući se na zabranu ulaska u SAD na osnovu popisa Magnitski.

Ramzan Kadirov (Foto: AFP)
Ramzan Kadirov (Foto: AFP) Foto: Afp
"Dakle, zabranjeno mi je ulaziti u SAD. Ali bih li se ja prijavio za vizu, imam li imovinu u američkim bankama? Već sam to rekao, ali opet ću ponoviti - ne bih išao u SAD čak ni kada bi mi za nagradu ponudili monetarne rezerve cijele zemlje", rekao je čečenski lider.

Kadirov tvrdi kako nije sankcioniran zbog navodnog kršenja ljudskih prava, već zbog svoje nemilosrdne i dugotrajne borbe ​​protiv terorista, od kojih su mnogi bili "učenici američkih tajnih službi".

"Ponosan sam što sam naljutio američke obavještajne agencije", rekao je. "Kažu da su sankcije povezane s kršenjima ljudskih prava. Pa zašto traže ljude na drugom kraju svijeta da bi popunili popis druge strane svijeta kada se takvi nalaze u Bijeloj kući i Pentagonu?".

Kadirov ima svoj popis ratova i kršenja ljudskih prava u koje su uključene Sjedinjene Države i zapitao se jesu li "svi predsjednici SAD-a i ministri obrane" također bili sankcionirani.

"Jeste li zaboravili masakrirane autohtone Amerikance, milijune afričkih robova, žrtve Hirošime i Nagasakija, milijuna Vijetnamaca, Afganistan, Irak, Libiju, Beograd... Moj popis sadrži tisuće krvavih djela SAD-a", rekao je Kadirov. 

"Kome onda zvono zvoni?" zaključio je čečenski čelnik dodajući kako "u Čečeniji vlada mir i stabilnost, a SAD prolijeva krv po cijelom svijetu".

Američki Zakon Magnitski donesen je 2012. godine, nakon smrti pravnika Sergeja Magnitskog u ruskom zatvoru Butirka. Magnitski, borac za ljudska prava, nasmrt je pretučen u zatvoru zbog otkrivanja korupcijske mreže u ruskom poreznom i policijskom sustavu. Zakonom Magnitski uvedene su zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava ruskim dužnosnicima za koje Bijela kuća procijeni da krše ljudska prava.

Kao odgovor Rusija je usvojila Zakon Dima Jakovljev, kojim se zabranjuje Amerikancima da posvajaju djecu iz Rusije, nakon više slučajeva zlostavljanja. Zakon je nazvan Dima Jakovljev po istoimenom dječaku koji je umro od toplinskog udara 2008. godine, nakon što su ga njegovi novi američki roditelji ostavili satima zaključanog u pregrijanom automobilu.