Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Edija Ramu drugog dana posjeta Srbiji u Preševu je dočekalo nekoliko tisuća sunarodnjaka.


Predsjednik albanske vlade Edi Rama ocijenio je u utorak u Preševu da Albanci, koji su većinsko stanovništvo u tri općine na jugu Srbije, imaju manje prava nego Srbi na Kosovu te je najavio zahtjeve Albanije da rješavanje problema u Preševskoj dolini bude ključno na putu približavanja Srbije Europskoj uniji.

Vezani članci Ivana Petrović donosi detalje o Plenkovićevom posjetu Poljskoj (Foto: Dnevnik.hr) Komentar Ivane Petrović: "Hrvatska bi trebala voditi politiku malih poteza, a ne velikih ambicija" Aleksandar Vučić (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Vučić: "Međunarodna zajednica šutke promatra akcije Prištine protiv kosovskih Srba"

Edija Ramu drugog dana posjeta Srbiji u Preševu je dočekalo nekoliko tisuća sunarodnjaka, a njegov odlazak na jug Srbije nakon izgreda na konferenciji za novinare dan prije s predsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem organiziran je uz jake mjere sigurnosti i privremenu blokadu prometa na autocesti.

Dočekan je ovacijama u središtu Preševa, s crvenim tepihom ispred zgrade općine i porukom napisanom na albanskom jeziju "Dobro došli, premijeru" te s istaknutim albanskim zastavama na ulicama.

Skandal: Srpski predsjednik odbio se sastati s albanskim premijerom zbog izjave o Kosovu

U mjesnom domu kulture Rama je istaknuo kako Albanija "neće dopustiti asimilaciju Albanaca" na jugu Srbije te da "podupire i forsira dijalog Albanaca" iz tih krajeva s vladom u Beogradu, poglavito u infrastrukturi i izobrazbi.

Poručio je da albanski narod "ne sanja o stvaranju velike Albanije", nego o "velikoj Europi koja će obuhvaćati sva albanska područja", te je ocijenio kako je sada "povijesni trenutak za prevladavanje prošlosti pune mržnje i uskogrudosti" i "otvaranje širokog puta suradnje Srbije i Albanije".

Rama je istaknuo kako je i srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću u razgovoru u ponedjeljak rekao da se Albanci ne bore za veliku Albaniju.

Povijesni susret izazvao napetosti: Izjava dovela do prosvjeda

Podsjećajući da je danas obljetnica svršetka Prvoga svjetskog rata, Rama je, po izvješćima beogradskih medija iz Preševa, rekao da je vrijedilo živjeti za (Bruxelleski) sporazum postignut između Sbije i Kosova.

"Imamo povijesnu mogućnost vratiti moment mira koji je došao kao rezultat raspada Jugoslavije, a koji je okrunjen sporazumom između Srbije i Kosova", rekao je albanski premijer, ističući kako je "za to vrijedilo živjeti".

Rekao je da budućnost cijele jugoistočne Europe vidi u Europskoj uniji, a Albanija i Kosovo su "jamstvo njezine stabilnosti i demokracije".

"Nemamo samo mi iz ovoga područja potrebu za Europom, već ujedinjena Europa ima potrebu za nama", dodao je albanski premijer.

Posjetom jugu Srbije predsjednik albanske vlade Edi Rama završava dvodnevni službeni posjet Srbiji kao prvi albanski državnik koji je došao u Beograd nakon 68 godina.

Povijesni susret obilježio incident

Ocijenjen i najavljen kao "povijesni posjet", Ramin boravak u Beogradu obilježio je izgred na konferenciji za novinare s predsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem. Rama je zatražio da Srbija prizna neovisnost Kosova kao realnost koju je priznalo više od stotinu država, a Vučić mu je uzvratio ocjenom da je to provokacija i poručio kako "neće dopustiti da itko ponižava Srbiju" i da je Kosovo, po srbijanskom ustavu, njezin integralni dio. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook