Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražio priznanje

Povijesni susret izazvao napetosti: Izjava dovela do prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izjava predsjednika albanske vlade Edija Rame o neovisnom Kosovu na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njegovim domaćinom, predsjednikom srbijanske vlade Aleksandrom Vučićem u Beogradu, potaknula je prosvjede u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, izvjestila je u ponedjeljak na večer Radio-televizija Srbije (RTS).

Srbi su se u sjevernom dijelu grada 'okupili pružajući potporu stajalištu srbijanske vlade da je Kosovo dio Srbije', javio je reporter RTS-a.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..."

Edi Rama je u ponedjeljak započeo dvodnevni posjet Srbiji, a na tiskovnoj je konferenciji nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem, pozvao Srbiju da prizna neovisnost Kosova 'kao realnost' koju je prihvatila većina država svijeta, što je Vučić nazvao 'provokacijom' i uzvratio kako neće dopustiti nikome da 'ponižava Srbiju'.

U sjevernom dijelu Mitrovice u prosvjednoj vožnji sudjelovalo je nekoliko desetaka automobila koji su, uz državne zastave Srbije, nakon kruženja gradom u koloni odvezli prema obližnjem Zvečanu, jednoj od četiri općine na sjeveru Kosova sa srpskom većinom.

Povijesni susret obilježio incident

Incidenata nije bilo, a na središnjem mostu preko rijeke Ibar, koja dijeli srpski od albanskog dijela grada, pojačane su ophodnje kosovske policije i KFOR-a.

Edi Rama bi u utorak trebao posjetiti jug Srbije, gdje u tri općine - Preševu, Medvei i Bujanovcu, žive većinski etnički Albanci, a beogradski mediji ranije su javili da je planiran njegov govor u domu kulture u Preševu.

Političke vođe Albanaca na jugu Srbije izjavile su kako Ramu dočekuju 'kao svog premijera'. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene