Nasilni prosvjedi u Iraku (Foto: AFP)
Nasilni prosvjedi u Iraku (Foto: AFP)

Zračna luka u Basri napadnuta je raketama u subotu nakon još jedne noći prosvjeda protiv iračke političke elite, za vrijeme kojega su prosvjednici zapalili iranski konzulat te zakratko držali kao taoce radnike s naftnih polja.


Irački drugi po veličini grad već pet dana potresaju prosvjedi u kojima su prosvjednici ogorčeni zbog političke korupcije demolirali i zapalili vladine zgrade.

Vezani članci Inicijativa #spasime (Foto:Pixsell,Goran Stanzl) Jelena Veljača i inicijativa #spasime diktiraju tempo Vladi, premijer Andrej Plenković dao obećanja Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković o slučaju nasilja u Požegi: "Zamrznuo je sve stranačke dužnosti, to je jasan signal da HDZ ne tolerira nasilje"

Prosvjedi su najprije izbili u srpnju zbog loših vladinih službi, no pojačali su se ovaj tjedan.

Organizatori prosvjeda rekli su da će u subotu biti stanka no još uvijek su prisutne jake sigurnosne snage u gradu s više od 2 milijuna stanovnika.

Sigurnosne snage rekle su da su nepoznati napadači ispalili tri rakete 'kaćuše' u dosegu zračne luke, no da pri tome nije bilo žrtava niti je počinjena šteta.

Napad se dogodio kratko nakon što je završio noćni policijski sat i nekoliko sati nakon ponovnog otvaranja iračke glavne pomorske luke Am Kasr, koju su prosvjednici paralizirali blokirajući njezin ulaz. (Hina)