Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama potvrdio

Rahm Emanuel predstojnik ureda predsjednika SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama priopćio je da je za predstojnika osoblja Bijele kuće odabrao kongresnika iz Illinoisa Rahma Emanuela, ističući kako 'on zna obavljati poslove'.

U priopćenju kojim je obznanio svoje prvo kadrovsko rješenje u novoj administraciji, Obama je istaknuo da 'nitko ne zna bolje kako se obavljaju poslovi od Rahma Emanuela', kao i da mu zemlja treba biti 'zahvalna' jer se 'odazvao njezinom pozivu'.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: AFP) Novo upozorenje Kina spremna uvesti dodatne carine na američku robu, Bijela kuća: "Ne podcjenjujte odlučnost predsjednika Trumpa" Slika nije dostupna Upozorila struka Za pomoćnika Bože Petrova javilo se stotinu ljudi, a natječaj - nezakonit!?

Kongresnik Emanuel (49), nekadašnji savjetnik predsjednika Billa Clintona u Bijeloj kući, a sada čelnik Kluba demokratskih kongresnika u Predstavničkom domu, slovi kao političar borbenog stila, zbog čega ga prati nadimak 'Rambo'.

Republikanci su oštro kritizirali Obamu zbog izbora Emanuela, nazivajući to 'ironijom' u odnosu na obećanje da će 'promijeniti Washington'.

>> Bush najavio glatki prijenos vlasti na Obamu

'To je ironičan izbor izabranog predsjednika, koji je obećao promijeniti Washington, učiniti politiku uljudnijom i vladati iz centra", ocijenio je čelnik republikanske manjine u Predstavničkom domu John Boehner u priopćenju.

Učinit ću sve što je u mojoj moći da pomognem povezati raskidano tkivo naše politike I Rahm Emanuel se oglasio priopćenjem, u kojem navodi da razumije republikanske motive, ali naglašava kako je 'sada vrijeme za jedinstvo'.

'Učinit ću sve što je u mojoj moći da pomognem povezati raskidano tkivo naše politike, i pomognem okupiti Amerikance iz obiju stranaka oko zajedničkog cilja', ističe Emanuel.

Spominjući izazove s kojima se suočava budući predsjednik, Emanuel je obećao da će Obamina Bijela kuća učiniti sve da bude dorasla tim izazovima.

U izjavi za CNN, Emanuel je naznačio kako je, suočen s izborom napredovanja u čelništvu demokrata u Predstavničkom domu Kongresa i službovanja u povijesnoj administraciji Baracka Obame, prvog crnačkog predsjednika SAD, odabrao potonje.

Emanuelu se pripisuju velike zasluge za demokratsko osvajanje Kongresa na izborima 2006., a spominjani su i izgledi da postane predsjednikom Predstavničkog doma.

Njegovo imenovanja naznačuje spremnost Obame da usko surađuje s Kongresom u provedbi prioriternih zadaća na planu gospodarstva, poreza, energije, obrazovanja i zdravstvene skrbi, ocijenili su analitičari.

Predstojnik ureda predsjednika SAD, ili 'Šef' kako se naziva među osobljem Bijele kuće, smatra se drugom najmoćnijom osobom u Washingtonu. Položaj nosi široke ovlasti, nadređen je stotinama pomoćnika koji rade izravno za predsjednika, predstavlja administraciju u javnosti i pregovara s Kongresom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene