Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak idućeg tjedna

Bush najavio glatki prijenos vlasti na Obamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush najavio je da će se idućega tjedna sastati s novoizabranim nasljednikom Barackom Obamom, dok njegova administracija priprema prijenos vlasti na iduću demokratsku administraciju.

'Glatko prenošenje vlasti jedan je od prioriteta moga predsjedništva. U idućih 75 dana svi mi moramo osigurati da sljedeći predsjednik i njegova ekipa mogu početi s radom u punoj brzini', rekao je Bush u oproštajnom obraćanju osoblju svog ureda na Južnoj tratini Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna WINGS FOR LIFE WOLRD RUN Bliži se jedinstvena utrka: Pravila su dobro poznata, ali uvedeni su i neki noviteti George H. W. Bush (Foto: AFP) BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a Dan nakon sprovoda supruge Barbare: George H. W. Bush hitno hospitaliziran

Naglasio je da je riječ o 'prvom prijenosu vlasti za vrijeme rata u posljednja četiri desetljeća'.

Rekordan odziv birača i izbor Obame kao prvog crnačkog predsjednika u povijesti SAD 'daje nam razloga da budemo ponosni na našu demokraciju i našu zemlju', rekao je Bush.

'Nadam se da ćete se pridružiti Lauri i meni u čestitkama novoizabranom predsjedniku Obami i poželjeti sve najbolje njegovoj obitelji i našoj zemlji', rekao je Bush.

Najavio je da će se 'početkom idućeg tjedna' sastati s Obamom kako bi razgovarali o ključnim pitanjima vezanim uz rat i gospodarsku krizu.

Uz predsjednika Busha stajali su članovi njegova kabineta, dok je govorio ispred približno tisuću članova njegove administracije.

Bush je upozorio da će SAD budno paziti da neprijatelji ne iskoriste tranzicijsko razdoblje.

Busheva administracija osigurava sigurnosne propusnice, radni prostor i političke brifinge za članove Obamina tranzicijskog tima, u sklopu priprema za prijenos vlasti do inauguracije novoga, 44. predsjednika SAD-a 20. siječnja iduće godine.

Svjetski čelnici ovih dana nazivaju Obamu, a Bijela kuća pomaže u ostvarivanju tih kontakata, rekla je u četvrtak njezina glasnogovornica Dana Perino.

U međuvremenu, američki mediji spekuliraju o kandidatima za ključna mjesta u budućoj Obaminoj administraciji, a objava prvih imenovanja očekuje se do kraja ovoga tjedna.

Mjesto predstojnika ureda, odnosno šefa osoblja Bijele kuće, Obama je navodno ponudio kongresniku iz Chicaga Rahmu Emanuelu. Dnevni list Politiko izvješćuje da je Emanuel prihvatio ponuđenu dužnost, te da će na mjesto voditelja Ureda za odnose s javnošću Bijele kuće biti imenovan Robert Gibbs, jedan od vodećih Obaminih suradnika u kampanji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene