Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radovi na lokaciji nekadašnjeg WTC-a u New Yorku nastavit će se usprkos pronalasku ostataka žrtava 11. rujna, izjavio je njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg.


Nakon što su ljudske kosti nađene u četvrtak i nedjelju u kanalizacijskim šahtovima koji su izvan uporabe, gnjevni članovi obitelji žrtava zatražili su prekid svih radova na izgradnji Tornja Slobode na mjestu WTC-a i intenzivnu pretragu cijelog područja, kako bi se prikupili svi posmrtni ostaci.

Vezani članci Uragan Ida Ida pretvorila slavne podrume u smrtonosne klopke: O životu u njima vlada zakon šutnje, a sada je voda progutala i jedno dijete Nevrijeme u SAD-u - 1 Biden u Louisiani vidio posljedice uragana, broj poginulih popeo se na 46: "Znam da ste ogorčeni, ovo je nevjerojatno"

Od 2.749 žrtava napada 11. rujna 2001., posmrtni ostaci njih 1.150 nisu do danas identificirani.

Blomberg je rekao da je mjesto gradnje "temeljito pretraženo i napravljeni su iskopi" te da radovi neće biti zaustavljeni.

Mrtvozornički ured je objavio je kako je u nedjelju pronađeno 18 dijelova ljudskih ostataka, a drugi ostaci prošloga tjedna u kanalizacijskim šahtovima na gradilištu u donjem Manhattanu te da će to voditi nastavku istraživanja.

Bloomberg ja kazao kako je tragično što dio mjesta nije pažljivo pregledan i očišćen kako je trebao biti. Podsjetio je kako su vatrogasci, koji brinu više od bilo koje druge skupine, prošli kroz sve okolne zgrade i podzemne instalacije, ali da je očito razlog to što su ti šahtovi ostali zatvoreni i izvan uporabe.

Zamjenik gradonačelnika Ed Skyler kazao je kako će sada biti temeljito pretraženo 12 podzemnih lokacija u koje se nije ulazilo od napada 11. rujna 2001. godine.

Toranj Slobode, visok 1.776 stopa u spomen na godinu stjecanja neovisnosti SAD, bit će podignut u sjevernom dijelu "Nulte točke", odnosno lokacije WTC-a, a trebao bi biti stavljen u uporabu 2010. godine.