Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaključak izvješća OECD-a

Nemate diplomu? U Njemačkoj ćete puno teže do posla!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranci bez diplome suočavaju se s velikim teškoćama i ograničenjima pri pokušaju zaposlenja u Njemačkoj. Sušta suprotnost tome su ljudi koji imaju visoku naobrazbu, pokazuje izvješće OECD-a.

Među članicama Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) Njemačka je jedna od najotvorenijih zemalja za prijem visokoobrazovanih stranih radnika, ali ograničenja su velika pri zapošljavanju stranih radnika bez sveučilišne diplome, pokazuje studija objavljena u ponedjeljak.

Njemački poslodavci još rijetko zapošljavaju radnike izvan Njemačke, piše u studiji koje je u ponedjeljak predstavio zamjenik generalnog direktora OECD-a Yves Leterme i njemačka savezna ministrica za rad Ursula von der Leyen, navodi organizacija na svojim stranicama.

Pročitajte i ovo Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore Radnici (Foto: Getty Images) Mukotprna potraga Njemačka traži više od milijun radnika, evo za kojim zanimanjima vlada najveća potražnja

>> Belgija se opire novom 'masovnom priljevu' useljenika s Balkana

Njemačka svake godine primi oko 25.000 stranih radnika iz zemalja koje nisu u Europskoj uniji i nisu u Europskom udruženju slobodne razmjene, a to je oko 0,02 posto stanoništva. Za usporedbu Australija, Danska, Kanada i Velika Britanija primaju stranih radnika pet do deset puta više, kaže OECD.

Čak i tvrtke koje očekuju skore nestašice radne snage rijetko uvoze strane radnike. "Njemačko blagostanje ovisi znatno o tome koliko će ostati konkurentna zemlja unatoč brzom starenju stanovništva", rekao je Leterme i pozvao da se zbog toga izradi primjerena strategija useljavanja.

S druge strane Njemačka uopće ne propisuje godišnje kvote na uvoz visokoobrazovnih stranih radnika. Za tu kategoriju postupak kandidiranja je kratak i nije skup te takvi radnici rijetko budu odbijeni.

OECD smatra da problem za radnike bez diplome ne leži u ograničenjima već u lošem sustavu. Tako mala i srednja poduzeća teško zapošljavanju kvalificirane radnike iz drugih zemalja iako im takvih radnika nedostaje. Te kategorije poduzeća ne mogu se koristiti unutarnjim transferom kao velike kompanije.

Zbog toga treba poslodavcima malih i srednjih poduzeća dati podršku da uvoze radnike kojih nema u domovini, preporučuje OECD. Nadalje drže da je jedan od problema njemački jezik koji se ne uči dovoljno. Leterme zato predlaže organiziranje ciljanih tečajeva njemačkog u zemljama s potencijalno velikim emitivnim tržištem radne snage na kojima bi učili jezik potreban za svoju struku.

U studiji se napominje da Njemačkoj nedostaje upravo kvalificiranih stranih radnika bez sveučilišne diplome te da će se povećati manjak radnika obrazovanih u strukovnim školama. Zasad građani iz država koje nisu članice EU imaju malo izgleda zaposliti se u Njemačkoj sa svjedodžbom strukovne škole te izvješće preporučuje promjene u tom području. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene