Quezon City u Manili najnapučeniji je zatvor na svijetu.


U zatvoru Quezon City u Manili nalazi se 3800 zatvorenika, gotovo pet puta više nego što je predviđeno veličinom objekta. Malo je reći da su uvjeti u kojima zatvorenici užasni i nehumani, a o tome svjedoče i najnovije fotografije.

Pravosudni sustav Filipina dugo je u kaosu, a situacija se samo pogoršala od kada je novi predsjednik Rodrigo Duterte krenuo u 'krvavi rat' protiv narko-mafije. Čak je građane pozvao da slobodno pucaju na dilere.

Zatvorenici a 90 posto među njima je onih koji godinama čekaju da im završi suđenje, leže na podu i stepenicama. Neki su čak prisiljeni spavati stojeći ili sjedeći. Na 130 muškaraca jedan je zahod, a higijenski uvjeti su katastrofalni, pa zatvorenici često obolijevaju od tuberkuloze, infekcija kože, dijareje i sepse.

'Mnogi polude. Više ne mogu normalno razmišljati. I najmanji pokret i već ćete u nekoga ili nešto udariti', ispričao je Mario Dimaculangan, jedan od zatvorenika s najdužim stažem u zloglasnom zatvoru. Tamo se nalazi od 2001. godine nakon što je optužen za ubojstvo političkog rivala, no sudski postupak još traje jer se godišnje održava samo jedno ročište.

Slični su uvjeti i u ostalim filipinskim zatvorima, potvrdila je Nymia Pimentel Simbulan iz udruge za ljudska prava. U zatvorima je mnogo mladih muškaraca pa ako i nakon višegodišnjeg sudskog postupka budu oslobođeni, njihovi su životi boravkom u zatvoru gotovo nepovratno uništeni, piše Independent.
 

Vezani članci Zatvor, ilustracija Novi apel odvjetnice: ''Pritvorenici nemaju tople vode, stražari ne nose maske...'' Harvey Weinstein Harvey Weinstein proglašen krivim za seksualno zlostavljanje i osuđen na 23 godine zatvora!