Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik kosovske privremene vlade Agim Ceku izjavio je u Podgorici kako će Kosovo vrlo brzo biti neovisno, ocijenivši takvo rješenje jedinim održivim i najboljim za Kosovo i regiju.


Kosovski premijer, koji boravi u Podgorici na poziv crnogorskog premijera Mila Đukanovića, izjavio je nakon razgovora da je neovisnost Kosova najbolje rješenje za sve građane i Kosova i regije, te da će na Kosovu biti zajamčena prava manjinskim narodima, a da će kosovsku neovisnost nadzirati međunarodna zajednica.

Vezani članci Slika nije dostupna Đukanović: Crna Gora će biti oprezna oko priznanja Kosova Slika nije dostupna Đukanović kandidat za predsjednika Crne Gore?

Đukanović je rekao da je za Crnu Goru prihvatljivo bilo koje rješenje do kojeg dođu Beograd, Priština i međunarodna zajednica.

Đukanović je oštre kritike crnogorske opozicije i dijela srpske
javnosti na dolazak Cekua nazvao ksenofobičnim i autističnim, dodavši kako je najveći interes Crne Gore dobra suradnja sa susjedima te da je i do Cekuova posjeta došlo s tom namjerom.

Cjelokupni 'srpski blok' optužio je Đukanovića da je poziv kosovskom premijeru u posjet Crnoj Gori 'zabadanje noža u leđa Srbiji', te da je Ceku 'osoba osumnjičena za ratne zločine'.

Ceku i predstavnici UMNIK-a sastali su se i sa šefom crnogorske diplomacije Miodragom Vlahovićem, a tijekom dana razgovarat će i s ministrom rada i socijalne skrbi Slavoljubom Stijepovićem i povjerenikom za raseljena lica Željkom Šofrancem. Ceku će se, prema najavama, u Ulcinju sastati i s čelnicima albanskih stranaka u Crnoj Gori.