Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinski sporazum

Putin stiže Orbanu: Što će sada nakon propalog Južnog toka?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek Rusije i prvi čovjek mađarske vlade Viktor Orban danas će dogovarati novi plinski sporazum.

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će posjetiti Mađarsku gdje će razgovarati o energetskim i gospodarskim pitanjima. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u siječnju da se za vrijeme posjeta ruskog predsjednika Mađarskoj planira dogovoriti s Rusijom o plinskom sporazumu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Xi Jinping sastali su se u Pekingu Stigao u Peking Putin zacementirao dobre veze s Kinom: "Razvijamo duboko prijateljstvo i suradnju" Mađarski premijer Viktor Orban i ruski predsjednik Vladimir Putin U jeku rata u Ukrajini FOTO Sastali se Putin i Orban, poznato o čemu su razgovarali

Putin je još potkraj prošle godine podigao slušalicu iz uz Orbana nazvao i Tomislava Nikolića što je bilo neminovno nakon što je, samo nekoliko dana ranije ruski Gazprom otkazao golemi projekt Južnog toka.

Ruski predsjednik je kao alternativu propalom Južnom toku, koji je trebalo prolaziti kroz Mađarsku i Srbiju, ponudio spremnost svoje zemlje da na granici Turske i Grčke izgradi plinski centar za opskrbu Europe kako bi nadoknadila gubitak Južnog toka.

Putin zbog ovog htio odgoditi primirje za 10 dana?!

U međuvremenu mađarski građani izašli su na ulice i zatražili odlazak svog premijera i to upravo zbog toga što se njegova stranka Fidesz, inače stranka desnog centra, približava Rusiji i to u jeku ukrajinske krize. Od Orbana su građani tražili da se prisjeti svojih obveza prema Zapadu te da se drži Europske unije i što dalje od ruske utjecajne sfere.

Mađarsku, zapravo, potresaju prosvjedi još od listopada prošle godine kada je Orbanova vlada predložila porez na internet koji predviđa da pružatelji internetskih usluga plaćaju porez od 150 forinti (3,74 kn) za gigabajt podatkovnog prometa.

Vladimir Putin, pak, u ovim trenucima na leđima ima teret ukrajinske krize te posljedično sankcija zapadnih zemalja što također utječe na energetsku politiku njegove zemlje, a posebno na neke energetske bilateralne sporazume. U Minsku je Putin prošloga tjedna, s Angelom Merkel, Petrom Porošenkom i Francoisom Hollandeom dogovorio primirje u Ukrajini kojem u ovim trenucima prijeti propast.

Sukladno svemu ovome bit će zanimljivo vidjeti kakav će dogovor postići Orban i Putin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene