Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će američkom Kongresu i Senatu, ako bude trebalo, dati snimku razgovora predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.


U jeku kritika Donaldu Trumpu da je Rusima otkrio informacije koje nije trebao, oglasio se i Vladimir Putin demantirajući da se takvo što dogodilo. Spreman je, kaže, dati i snimke razgovora Trumpa i Lavrova Senatu i Kongresu, javlja Reuters.

Vezani članci Aleksej Navaljni Navaljni izgubio 15 kilograma od dolaska u zatvor, njegovi saveznici: "Uprava prijeti da će početi prisilno hranjenje svakog dana" Donald Trump i Vladimir Putin Trump i Putin objavili zajedničko priopćenje o suradnji u Drugom svjetskom ratu: "Možemo ostaviti razlike po strani, graditi povjerenje i surađivati"

Govoreći na konferenciji za novinare zajedno s talijanskim premijerom Paolom Gentilonijem u crnomorskome ljetovalištu Sočiju, Putin se našalio rekavši ironično da je Lavrov kriv jer nije odao ono za vjeruje da su nepostojeće tajne.

"Razgovarao sam s njime (Lavrovom) danas. Bit ću prisiljen ukoriti ga jer nije te tajne podijelio s nama. Niti sa mnom, niti s predstavnicima ruskih obavještajnih službi. To je vrlo loše od njega", rekao je ruski predsjednik.

Putin smatra da je ovakvo antirusko ozračje štetno za SAD te da Trump zbog histerije koja se ondje događa ne može raditi svoj posao.

"Teško je zamisliti što još mogu ti ljudi koji su smislili takvu budalaštinu i besmislicu", rekao je Putin. "Ono što me iznenađuje jest da su oni izazvali potres u domaćoj političkoj situaciju koristeći antiruske slogane. Ili ne razumiju štetu koju čine vlastitoj zemlji - u tom slučaju su vrlo glupi - ili sve razumiju - a u tom slučaju su opasni i korumpirani", zaključio je Putin.

Kasnije je iz Kremlja ispravljen navod o snimci te su rekli da je Putin spreman dati transkript razgovora, a ne snimku.

Podsjetimo, Washington Post izvijestio je da su ruski ministar i veleposlanik u Ovalnom uredu prošli četvrtak dobili povjerljive informacije o operaciji Islamske države koja je u pripremi.

Chuck Scumer, vođa demokratske oporbe u Senatu, zatražio je zbog toga da se transkript sastanka preda na uvid kongresnim odborima za nadzor obavještajne zajednice.

Trump je u utorak na Twitteru poručio da kao predsjednik ima pravo razmjenjivati obavještajne podatke.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster rekao je da Trump nije rekao ništa neprimjereno niti je ugrozio nacionalnu sigurnost prilikom susreta s visokim ruskim dužnosnicima prošli tjedan u Bijeloj kući.