Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Propala pobuna

Putin održao govor snagama sigurnosti: "Narod i vojska nisu bili na strani pobunjenika"

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak pred oko 2500 pripadnika ruskih sigurnosnih snaga, nacionalne garde i vojnih postrojbi da su se narod i oružane snage zajedno suprotstavili pobunjeničkim plaćenicima u jednodnevnoj pobuni prekinutoj u subotu.

Na skupu, održanom na trgu u kompleksu Kremlja, Vladimiru Putinu se pridružio i ministar obrane Sergej Šojgu, čiju su smjenu plaćenici Wagnerove skupine tražili tijekom svoje pobune i marša prema Moskvi.

Putin je zatražio minutu šutnje u znak počasti ruskim vojnim pilotima koji su poginuli tijekom pobune.

Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) objavila je u utorak da je odustala od optužnice protiv plaćeničke skupine Wagner zbog kratkotrajne oružane pobune tijekom vikenda.

Vladimir Putin Povlačenje Wagnera nakon pokušaja marša na Moskvu (Foto: Afp)

Novinska agencija RIA objavila je da se od optužnice odustalo jer su "sudionici prestali s djelima izravno usmjerenim na počinjenje zločina".

Kremlj je rekao da se borce koji su sudjelovali u pobuni neće kazneno goniti i da će im biti dozvoljen povratak u bazu prema dogovoru postignutom u subotu, kojim je okončana kriza.

RIA je također objavila, citirajući ministarstvo obrane, da Wagner priprema predaju teškog naoružanja ministarstvu.

Pročitajte i ovo Nesreća na autocesti kod Maribora Strava kod Maribora VIDEO Nesreća koja ledi krv u žilama! Kamion se zabio u kolonu, gorio cijeli tunel: "Nismo znali koliko ljudi tražimo"

Borci skupine Wagner su u dosad neviđenom izazovu za autoritet ruskog predsjednika Vladimira Putina u subotu napredovali prema Moskvi, tražeći smjenu vojnog vrha zbog, kako tvrde, lošeg vođenja rata u Ukrajini.

Zatim su odjednom okončali svoju pobunu i vratili se u baze prema dogovoru kojim je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Šef ruske plaćeničke skupine Jevgenij Prigožin je šokirao svijet kada je u subotu započeo oružanu pobunu.

Prigožin je tražio da ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog stožera Valerij Gerasimov - koje je kritizirao zbog, kako kaže, katastrofalnog vodstva rata protiv Ukrajine - dođu u Rostov koji su njegove snage zauzele.

Rekao je da ima 25.000 boraca koji će "osigurati pravdu" i naveo je, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne milicije Wagner u zračnom napadu, što je ministarstvo obrane zanijekalo.

Kremlj je u utorak priopćio da se ne slaže s onim što je nazvao mišljenjem "pseudostručnjaka" da je oružana pobuna Wagnerovih plaćenika tijekom vikenda uzdrmala položaj predsjednika Vladimira Putina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene