Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da tursko političko vodstvo potiče islamizaciju turskog društva, što on vidi kao problem, navode ruski mediji.


Govoreći dan nakon rušenja ruskog zrakoplova, Putin je kazao: "Nije problem tragedija kojoj smo svjedočili jučer, već je problem mnogo dublji ... sadašnje tursko vodstvo godinama vodi politiku potpore islamizaciji u svojoj zemlji", rekao je ruski predsjednik a prenosi novinska agencija TASS.

Vezani članci Slika nije dostupna Turska i Rusija zaoštravaju odnose: 'Rusija ima pravo na vojni odgovor' Slika nije dostupna TEŠKE OPTUŽBE NA RELACIJI SIRIJA-TURSKA Verbalni rat predsjednika

Putin je također kazao da će protuzračni obrambeni sustav A-300 biti poslan u rusku zračnu bazu u Siriju. Ministarstvo obrane reklo je ranije u srijedu da bi Rusija poslala sustav A-400 u bazu.

U odvojenoj izjavi agencijama, rusko ministarstvo obrane reklo je da je drugi pilot oborenog zrakoplova SU-24 na sigurnom i da se vratio u rusku zračnu bazu u Siriju.

SRUŠEN ZBOG 17 SEKUNDI Činjenice koje NE idu u prilog Turskoj

OVO SE PUTINU NEĆE SVIDJETI Erdogan: Srušili smo ruski avion iz jednostavnog razloga

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u srijedu je izjavio da ne želi nikakvu eskalaciju nakon što je turski zrakoplov srušio ruski borbeni zrakoplov, objasnivši da se tom potezu pribjeglo iz jednostavnog razloga da se obrani sigurnost zemlje, kao i "prava naše braće" u Siriji.

Na poslovnom događaju u Istanbulu Erdogan je kazao da se na ruski zrakoplov pucalo dok je bio u turskome zračnom prostoru, ali da se letjelica srušila na teritoriju Sirije iako su neki njegovi dijelovi pali na turski teritorij, pri čemu je ozlijeđeno dvoje turskih državljana.

Tursko rušenje ruskoga vojnog zrakoplova u utorak blizu sirijske granice jedan je od najozbiljnijih javno potvrđenih sukoba između jedne članice NATO-a i Rusije u posljednjih pedeset godina.

Putin je u utorak nakon incidenta upozorio na "ozbiljne posljedice" zbog "noža u leđa" što su ga Rusiji zarili "suradnici terorista".

Lavrov: Tursko rušenje ruskog vojnog zrakoplova namjerna provokacija

Tursko rušenje ruskog vojnog zrakoplova Su-24 "izgleda poput planirane provokacije", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Duboko sumnjamo da je bilo nenamjerno, izgleda kao planirana provokacija", navodi Lavrova novinska agencija TASS. Lavrov, koji je otkazao posjet Turskoj najavljen za srijedu, kazao je da će veze između dviju zemalja biti "ozbiljno preispitane".

On je također rekao: "Ne planiramo voditi rat protiv Turske, naše stajalište prema turskom narodu nije se promijenilo", rekao je Lavrov i dodao: "Imamo pitanja samo oko turskog vodstva".

Turski su mediji javili da bi se Lavrov uskoro trebao sastati s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, ali je Interfax odmah objavio kako ta informacija nije točna. Njih su dvojica telefonski razgovarali u srijedu, oko sat vremena, a Lavrov je rekao da je turski ministar "pokušao opravdati odluku turskih zračnih snaga".

Lavrov je također kazao da Rusija podupire francusku ideju o zatvaranju tursko-sirijske granice kako bi se "zaustavio priljev" džihadističkih boraca. "Spremni smo ozbiljno razmotriti tu mjeru. Mnogi kažu da će se, ako se zatvori ta granica, stati na kraj terorističkoj prijetnji iz Sirije".

Ruski je ministar također kazao kako će rušenje ruskog zrakoplova utjecati na razgovore o Siriji u Beču. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook