Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četiri tjedna nakon što je Rusija slavodobitno pripojila Krim, ruski predsjednik Vladimir Putin u tišini je potpisao uredbu kojom je pohvalio više od 300 novinara zbog "objektivnog praćenja" oduzimanja tog poluotoka Ukrajini.


Pohvale, koje su prema dekretu 279 upućene televizijama, radio postajama i novinarima odanima Vladimiru Putinu pokazuju važnost medija u širenju domoljubnih osjećaja oko Ukrajine.

Vezani članci Aleksej Navaljni Rusija o optužbama za trovanje Navaljnog: "To je apsurdno, jedva čekamo informacije od Njemačke" Navaljnova supruga i suradnici ispred bolnice u Omsku Pristaše Navaljnog optužile Kremlj za pokušaj ubojstva: "Vlasti sprječavaju njegov transport u Njemačku, ugrožavaju mu život!"

Ipak, početna tajnovitost uredbe upućuje i na Putinovu želju da se distancira od medijskog rata, moćnog političkog sredstva Kremlja.

U službenom listu Kremlja postoji praznina između uredbe broj 278 i 280. Uredba broj 279 ostala je tajna sve dok je u ponedjeljak nije objavio jedan ruski list, dva tjedna otkako je potpisana, otkrivajući svu osjetljivost uporabe propagande u sporu Zapada i Rusije oko Ukrajine.

Potvrđujući da je Putin 22. travnja potpisao uredbu, izvor iz Kremlja rekao je da je "ona za unutarnju uporabu, a ne za javnost".

Vanjskom promatraču čini se kako je rat dosegao točku u kojoj Rusi ili Ukrajinci iz svojih nacionalnih medija ne mogu otkriti što se doista zbiva.

'Više od 30 separatista ubijeno u Slavnjansku'

Brojni događaji prikazani su kroz maglu dezinformacija ili zbunjivanja, što koristi Putinu koji, ističu njegovi kritičari, pokušava potkopati vlast u Kijevu prikazujući je nesposobnom da uvede red u zemlji.

Događaje je i sve teže potvrditi. Kada su ruski mediji izvijestili o teškim borbama u gradu Kramatorsku ovoga vikenda, Reutersovi reporteri zatekli su nedugo poslije miran grad bez tragova nasilja.

Ruski mediji niječu da su dio propagandne mašinerije i optužuju zapadne novinare za pristranost, što je naišlo na plodno tlo u istočnoj Ukrajini gdje su neki reporteri oteti ili pretučeni.

Zatočeni vođa proruskih prosvjednika Pavel Gubarev napisao je na svojoj Facebook stranici da su novinari "katalizatori netolerancije, mržnje i nasilja".

"Nakon laži slijedi bol", upozorio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook