Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bura oko Sirije

Putin: Nikakav plan neće uspjeti sve dok Amerika ne odustane od napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a do daljnjega je odgodilo izvanrednu sjednicu o Siriji, koja je prvi put gotovo direktno priznala da posjeduje kemijsko naoružanje.

Izvanredna sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti o Siriji, koja je trebala početi u utorak navečer, odgođena je do daljnjega, nakon što je Rusija opozvala svoj zahtjev za sazivanjem sjednice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN-ovo izvješće potvrdilo U kemijskom napadu u Siriji korišten je sarin, evo kako on djeluje na ljude Slika nije dostupna Napad sve manje izgledan Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju

Razlozi odgode nisu navedeni, ali na dnevnom je redu trebala biti situacija oko Sirije, nakon što je Rusija predložila plan stavljanja sirijskog kemijskog naoružanja pod međunarodni nadzor.

>> Amerika 'zagrizla' ruski plan za Siriju

Iako su Amerika i njezini saveznici s izvjesnom dozom opreza prihvatile raspravu o ruskom prijedlogu, a najavili su i zajedničko podnošenje nacrta rezolucije o tom pitanju, čini se da je stvar zapela na sadržaju rezolucije, ali i na općenitim razilaženjima Moskve i Washingtona.

Dok se Barack Obama pripremao za noćašnje obraćanje naciji, koje za cilj ima javnosti podastrijeti argumente u korist eventualne intervencije, a i državni tajnik John Kerry je jasno napomenuo da detalje ruskog prijedloga SAD nema namjeru čekati dugo, predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je poslao svoje upozorenje.

U izjavi za ruske državne medije kazao je da nikakav plan stavljanja kemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu neće uspjeti ako Amerika ne odustane od mogućeg napada. Istovremeno, izvori bliski Kremlju Reutersu su kazali da Rusi nisu skloni u UN-u podržati rezoluciju kojom bi se Asadovu režimu priprijetilo sankcijama ili silom, u slučaju da se ne bude pridržavao pravila dogovorenih ruskim planom.

Ipak, osim potpuno neočekivanog američkog zaokreta i spremnosti da uopće raspravljaju o odgodi mogućeg napada, iz svega se izrodila još jedna neočekivana stvar.

Sirija na rubu priznanja da posjeduje kemijsko oružje

Sirija je, naime, na rubu formalnog priznanja da uopće posjeduje kemijsko oružje. Predsjednik Bašar al-Asad još je prije nekoliko dana u intervjuu CBS-u tvrdio da nervne plinove njegov režim nema, no danas je njegov šef diplomacije Valid Mualem u Moskvi kazao da se Sirija želi priključiti konvenciji o zabrani kemijskog oružja.

'Poštovat ćemo naše obveze u okviru te konvencije, pa i dajući informacije o tome oružju. (...) Spremni smo otkriti gdje je kemijsko oružje, prekinuti njegovu proizvodnju i pokazati postrojenja izaslanicima Rusije, drugih zemalja i UN-a', rekao je Mualem u izjavi poslanoj ruskoj agenciji Interfaxu.

'Naše prihvaćanje ruske inicijative potvrđuje našu spremnost da se odreknemo kemijskog oružja', rekao je uoči odlaska iz Moskve.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene