Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi predsjednik nezavisne Ukrajine, Leonid Kravčuk, upozorio je kako bi prelazak ruskih vojnika preko ukrajinske granice značio početak trećeg svjetskog rata.


Kravčuk se nada kako će međunarodni pritisak sprječiti daljnju agresiju na Ukrajinu od strane Rusije, nakon pripojenja Krima. S druge strane, bivši ukrajinski predsjednik smatra kako Putinovi apetiti sežu dalje od Ukrajine. "To neće biti točka zaustavljanja i to bi mogao biti početak Trećeg svjetskog rata", poručio je Kravčuk u razgovoru za Voice of America.

Vezani članci Požari u Rusiji Vatrene stihije haraju Rusijom! Razorni požari prijete selima, u gašenju pomaže i vojska Donald Trump, predsjednik SAD-a (Foto: AFP) SAD uveo nove sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize

Neki ukrajinski analitičari sigurnosti izrazili su zabrinutost da bi Rusija mogla pokušati preuzeti kontrolu nad dijelovima Ukrajine ili susjedne Moldavije, gdje se nalazi velika ruska manjina. Rusija pak tvrdi kako ne planira daljnju vojnu akciju u Ukrajini, već da samo provodi vojne vježbe u blizini granice.

Ukrajina: Ministar obrane podnio ostavku, parlament ju odbio

Mnogi se isto tako pitaju bi li danas Ukrajina strahovala od rata s Rusijom da upravo Kravčuk nije odlučio nakon raspada SSSR-a, poslati 1.800 nuklearnih bojevih glava u Rusiju. Podsjetimo, on je 1994. godine potpisao sporazum za uklanjanje svog nuklearnog naoružanja iz Ukrajine s tadašnjim ruskim predsjednikom Borisom Jeljcinom te njegovim američkim kolegom Billom Clintonom.

Ukrajina je do tog trenutka bila treća nuklearna sila sivijeta po broju nuklearnog naoružanja, a nakon potpisivanja tog sporazuma, memorandumom iz Budimpešte dobili su garancije njihovog suvereniteta i očuvanja istog i od Rusije i od Zapada.

Kravčuk nema lijepe riječi za Vladimira Putina i opisuje ga kao KGB operativca koji je stalno hodao okolo s torbom punom naredbi. "Upio je najgore metode KGB-a", kaže Kravčuk te podjeća kako je Putina zapravo KGB i odgojio.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook