Joe Biden i Vladimir Putin
Joe Biden i Vladimir Putin Foto: Afp

Dan nakon što je izborni kolegij formalno izabrao bivšeg američkog predsjednika Joea Bidena za novog američkog predsjednika, čestitke su mu u utorak uputili ruski predsjednik Vladimir Putin i poljski Andrzej Duda.


Kremlj je u studenome, kad su održani američki predsjednički izbori i kad su mnogi zapadni dužnosnici čestitali Bidenu, objavio da će Putin to učiniti kad rezultati izbora budu službeni. "Što se mene tiče, spreman sam za interakcije i kontakte s vama", poručio je u priopćenju Vladimir Putin Joeu Bidenu.

"Putin želi novoizabranom predsjedniku sav uspjeh i izražava uvjerenje da će Rusija i SAD, koje imaju posebnu odgovornost za globalnu sigurnost i stabilnost, unatoč razlikama, stvarno pomagati u rješavanju mnogih problema i izazova s kojima je svijet suočen", objavila je službena Moskva.

Poljski predsjednik napisao je u svojoj poruci da čestita na uspješnom dovršetku izbornog procesa kojim je postao 46. američki predsjednik. "Želim vam uspješni mandat", poručio je Andrzej Duda.

Donald Trump - 3 Vrhovni sud odbacio tužbu Teksasa koju je podupro i Donald Trump: ''Ovo je važno. Naša zemlja treba pobjedu''

Donald Trump Donald Trump otvoreno spominje kandidaturu na predsjedničkim izborima 2024. godine

Duda, poznat po toplim odnosima s predsjednikom Donaldom Trumpom koji ne priznaje rezultate izbora, Bidenu je nakon izbora u studenome tek čestitao na "uspješnoj predsjedničkoj kampanji".

Duda je u poruci izrazio i nadu da će SAD i Poljska raditi na potpori "demokratskim promjenama u istočnom poljskom susjedstvu", što uključuje Bjelorusiju i Ukrajinu.