Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U posjetu SAD-u

Puljić upozorava na nezavidan položaj Hrvata u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nabiskup kardinal Vinko Puljić, koji ovog tjedna boravi u posjetu Sjedinjenim Državama, upozorio je u nizu susreta s američkim političarima i predstavnicima diplomatskih misija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u SAD na teško stanje u BiH i nezavidan položaj hrvatskog naroda u njoj.

Kardinal Puljić je u susretu s bosanskohercegovačkim i hrvatskim predstavnicima pri Ujedinjenim narodima izložio svoja zapažanja glede aktualnih problema koji se tiču hrvatskog katoličkog korpusa u BiH. Iznio je pri tom ocjenu kako je Daytonski sporazum neučinkovit te kako je taj dokument potrebno revidirati i zauzeti novi pristup rješavanju bosanskohercegovačke situacije. Kako ističe KTA, jednakopravnost hrvatskog naroda bilo je ključno pitanje na koje se kardinal Puljić fokusirao tijekom cijeloga razgovora. Podsjetio je kako je prepolovljen broj Hrvata vjernika u BiH, a ocijenio je i kako se 'formalizam nedemokratskih državnih institucija' hitno mora mijenjati.

KTA navodi kako je generalni konzul Hrvatske u New Yorku Marijan Gubić, zajedno s hrvatskim veleposlanikom pri UN-u Rankom Vilićem, podupro kardinalovo zauzimanje za hrvatski korpus u BiH i traženju prava koja mu pripadaju.I veleposlanik Bosne i Hercegovine pri UN-u Ivan Barbalić suglasio je kako je nezavidan položaj Hrvata u BiH.

Kardinal Puljić je o stanju Katoličke crkve u BiH tijekom molitvenog doručka izvijestio i kongresnike te akreditirane veleposlanike u Washingtonu, a o svemu je odvojeno razgovarao i s voditeljicom protokola State Depratmenta Capriciom Penavic Marshall. Vrhbosanski je nadbiskup i tom prigodom ukazao na probleme s kojima se suočavaju Hrvati, kao najmalobrojniji od tri konstitutivna naroda u BiH. Naglasio je potrebu promjene sadašnjeg ustava BiH, kao i izbornog zakona radi osiguranja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH. (Hina)

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene