Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cure detalji

Priznao ubojstva: Kako je izgledao dan 19-godišnjaka koji je ubio 17 ljudi

Nikolas Cruz (Foto: AFP)
Nikolas Cruz (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Nikolas Cruz (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Tinejdžer optužen za ubojstvo 17 osoba u srednjoj školi na Floridi priznao je pucnjavu, izvijestila je policija.

Nikolas Cruz (19) izjavio je kako je došao u kampus i počeo pucati na učenike nakon čega je ostavio oružje i pobjegao. Na sudu se pojavio s s optužbama da je ubio 17 ljudi. FBI je pak priznao da je ranije dobio dojavu o osumnjičenom.

Pročitajte i ovo Suđenje Nikolasu Cruzu (Foto: screenshot/Reuters) Pucnjava u školi "Molim vas, pomozite, molim vas...": Objavljeno još zastrašujućih poziva za vrijeme masakra na Floridi Donald Trump (Foto: AFP) "Mogla je biti spriječena" Trump pucnjavu u školi povezao s istragom o ruskom miješanju u izbore

Napad na srednju školu u Parklandu najsmrtonosnija je pucnjava u nekoj američkoj školi od 2012. godine.

"Cruz je izjavio da je on napadač koji je ušao u školski kampus naoružan puškom AR-15 i počeo pucati na učenike koje je vidio na hodnicima i školskim terenima", stoji u dokumentu sa suda. Rekao je i da je u crnoj torbi i ruksaku nosio dodatno streljivo. Zatim je oružje odbacio u pokušaju da se uklopi i pobjegne.

S mjesta strašne tragedije, čini se, pobjegao je neopažen, a onda je posjetio Walmart i McDonald's. Na kraju ga je policija uočila i uhitila oko sat vremena nakon napada.

Poznato je sve više detalja o 19-godišnjakovu danu u kojem je pucao na kolege iz bivše škole. Kada su ga probudili da ide u školu, rekao je da na Valentinovo u školu ne ide. Zatim je pozvao Uber kojim se odvezao do škole iz koje je izbačen. Iz Ubera su odbili reći je li vozač primijetio nešto neobično na putniku, ali surađuju s vlastima.

Nakon pucnjave Cruz je otišao u McDonald's, a onda ga je na ulici uočio policajac Michael Leonard. "Izgledao je kao tipični srednjoškolac i na trenutak sam pomislio: 'Može li ovo biti ta osoba? Je li ovo osoba koju trebam zaustaviti'", rekao je policajac. Odlučio je suočiti se s 19-godišnjakom koji je nakon toga uhićen.

Podsjetimo, nakon napada objavljeno je da je Cruz bio izbačen iz škole u kojoj je ubio 17 ljudi, a neki učenici rekli su da su se znali šaliti kako je on taj koji će pucati u školi. Jedan učenik rekao je da je Cruz bio samotnjak koji je bio lud za oružjem.

Koliko voli oružje, bilo je očito i na društvenim mrežama, koje je šerif Scott Israel opisao vrlo uznemirujućima.

FBI je lani bio upozoren na ubojicu s Floride

Savezni ured za istrage (FBI) prošle je godine bio upozoren na zlokobni internetski komentar 19-godišnjaka optuženog za likvidaciju 17 ljudi u njegovoj bivšoj gimnaziji, ali ga nije uspio locirati, kazao je u četvrtak specijalni agent Robert Lasky.

Osoba njegova imena je prošle godine na YouTubeu ispod jednog videa napisala poruku "Bit ću profesionalni školski strijelac". Ben Bennington, koji je objavio video ispod kojeg se našla ta poruka, bio je zabrinut i obavijestio je FBI.

"Nikakva druga informacija nije bila u tom komentaru koja bi upozorila na vrijeme, mjesto ili pravi identitet osobe koja ga je napisala", kazao je specijalni agent Lasky.

FBI sada provodi temeljitu reviziju o tome kako se pristupilo toj informaciji i nastoji utvrditi jesu li u postupku počinjene greške. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene