Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ptičja gripa mogla bi ubiti sedam milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pandemija ptičje gripe mogla bi zaraziti do milijarde ljudi u svijetu i ubiti između 2 i 7 milijuna, izjavio je Jean-Marc Olive dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije.

Procjene se temelje na matematičkim modelima upotrijebljenim tijekom prethodnih epidemija gripe, precizirao je tijekom posjeta Filipinima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja Zabrinjavajuće upozorenje na iduću pandemiju: "Bit će gora od korone, a mogla bi ubiti 50 milijuna ljudi" Slika nije dostupna 331 slučaj zaraze i 10 umrlih 'U Houstonu nema panike, ali ni testova za sezonsku gripu'

'Sljedeća pandemija mogla bi u nekoliko tjedana izazvati visoku stopu zaraze i smrtnosti. To bi moglo dovesti do milijarde slučajeve zaraze i dva do sedam milijuna mrtvih', rekao je Olive.

Ptičja gripa je od svoje pojave krajem 2003. odnijela 172 ljudskih života, uglavnom u Aziji. Zaraze se za sada povezane na kontakte između peradi i ljudi, ali stručnjaci strahuju kako će virus mutirati u oblik lakše prenosiv među ljudima, što bi moglo izazvati pandemiju na planetu.

Oliva je ocijenio da bi se pandemija mogla izbjeći radikalnim mjerama poput one koju je primijenio Hong Kong 1997. kada je pobijena sva perad. Tada je prvi puta virus H5N1 usmrtio čovjeka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene