Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Egipat je otkrio prvi slučaj majmunskih boginja u zemlji, Objavilo je Ministarstvo zdravstva u priopćenju.


U priopćenju se ne navode detaljne informacije o tome gdje je slučaj otkriven ili u koju je bolnici pacijent primljen. Tek kako se radi o Egipćaninu od 42 godine koji ima prebivalište u jednoj europskoj zemlji. Pacijent je stabilno i nalazi se u karanteni u bolnici.

S kontaktima oboljelih poduzete su sve potrebne zdravstvene i preventivne mjere u skladu s postupcima liječenja i praćenja koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, priopćilo je ministarstvo.

Tijekom proteklih mjeseci egipatsko Ministarstvo zdravstva najavilo je podizanje razine nadzora u svim kopnenim i morskim lukama, uz izdavanje vodiča za liječnike diljem zemlje koji će pokazati kako dijagnosticirati i liječiti sve potvrđene slučajeve.

Širom svijeta prijavljeno je više od 52.000 slučajeva majmunskih boginja u više od 90 zemalja. Međutim, prijenos majmunskih boginja usporava se u žarištima virusa u Europi i Sjedinjenim Državama, objavila je Međunarodna zdravstvena organizacija (WHO).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju