Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret u ljetnikovcu

VIDEO Povijesne snimke: Susreli se papa Franjo i papa u miru Ratzinger!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Franjo doputovao je u subotu iz Vatikana u papinsku ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo u blizini Rima, na susret sa svojim prethodnikom, papom u miru Benediktom XVI., koji ga je dočekao pri dolasku. Ovakav susret ne pamti se u suvremenoj povijesti katoličke Crkve.

Papa Franjo helikopterom je prevezen u ljetnu rezidenciju Castel Gandolfo kako bi se na privatnom ručku susreo s papom emeritusom Benediktom XVI. koji u ovom ljetnikovcu živi od prošlog mjeseca kada je postao prvi papa u posljednjih 600 godina koji je dao ostavku na mjesto poglavara katoličke Crkve.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Demanti iz Vatikana 'Benedikt nije bolestan, za to imamo i liječničku potvrdu!' Slika nije dostupna Inauguralna misa u utorak Evo što je novi papa napravio čim je otišao s balkona na Trgu svetog Petra

Srdačan susret dvojice papa: 'Mi smo braća'

Susret dvojice papa bio je srdačan. Snimljeni su u razgovoru, ali i u molitvi. Dvojica papa pomolila su se u kapeli. Benedikt XVI. ponudio je Franji počasno mjesto. Međutim novi je poglavar Katoličke crkve rekao da su braća i zatražio da zajedno kleknu na koljena u istoj klupi.

Nakon razgovora u knjižnici zajedno su ručali. Teme nisu objavljene, ali pretpostavlja se da su uključivale vatikansku administraciju i izvješće o takozvanom Vatileaks skandalu.

Hodočasnici i novinari okupili su se pred ulazom u rezidenciju, a pojedini hodočasnici nosili su majice sa slikom Benedikta XVI.

On je, kako je i najavio, 28. veljače odstupio s dužnosti, a svome je nasljedniku obećao punu odanost i poslušnost.

>> Papa ruši još jednu tradiciju, misu na Veliki četvrtak služit će u zatvoru!

Iako je prošlosti bilo sličnih slučajeva kada su pape podnosile ostavku (primjerice Celestin V.), nigdje se ne navodi sa su bivši i novi papa ikada sjeli zajedno i razgovarali.

Papa Franjo već je javno dao do znanja koliko cijeni svog prethodnika koji će u Castel Gandolfu ostati do kraja travnja kada će preseliti u jedan samostan unutar vatikanskih zidina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene