Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi suspenzija Schengena

PRVI PUT U POVIJESTI Aktiviran članak o uzajamnoj obrani i pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska je zatražila vojnu pomoć Europe.

Kako će to izgledati još će se razgovarati sa svakom zemljom pojedinačno. Ali ovo je prvi put u povijesti Europske Unije da je aktiviran članak o uzajamnoj obrani i pomoći u slučaju kada to zatraži jedna napadnuta članica.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Francuska je zatražila, a Europska Unija jednoglasno pružila potporu. Pariz traži od ostalih zemalja članica Unije vojnu pomoć u borbi protiv džihadista. Pozivaju se na članak Ugovora Europske unije, koji govori o uzajmnoj obrani i pomoći u slučaju kada to zatraži jedna napadnuta članica.

Ovo je prvi put u povijesti da se netko pozvao na taj članak. Francuzi kažu kako će im pružena potpora poslužiti kao osnova za bilateralne razgovore s ostalim članicama kako bi se vidjelo što svaka od njih može ponuditi Francuskoj.

OTKAZAN I KONCERT Evakuirana i koncertna dvorana u Hannoveru

'Ovo je prije svega politički čin i to je prvi put da je upotrijebljen. A što to znači u praksi ili sudjelovanje u francuskim operacijama u Siriji ili Iraku ili pružanje potpore Francuskoj u drugim operacijama. Rekao sam svojim kolegama da Francuska ne može sve', rekao je Jean-Yves Le Drian, francuski ministar obrane.

A osim vojne pomoći, Francuska će tražiti i hitnu unutarnju kontrolu granica i privremenu suspenziju Schengeskog sporazuma. A Europa bez granica, bez čekanja u redovima, bez putovnica- sve je to dogovoreno prije 30 godina upravo Scehengenskim sporazumom.

Malo, pomalo sve je više zemalja ulazilo u schengensku zonu. Danas je u njoj 26 država, sve članice Europske Unije osim Hrvatske, Velike Britanije, Irske, Cipra, Rumunjske i Bugarske. U Schenegenu su i četiri zemlje koje nisu članice Unije- Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Svake godine ovim prostorom prođe milijardu i 250 milijuna ljudi.

Međutim Europa bez granica uzdrmana je izbjegličkom krizom. Zajedničkog odgovora na tu krizu nema, svatko radi što ga je volja- od gradnje zidova, podizanja žica do uvođenja graničnih kontrola. Ograde ili zidove podigle su Mađarska prema Hrvatskoj i Srbiji, Grčka i Bugarska prema Turskoj, Španjolska u svojim enklavama na obali Afrike, a Slovenija postavlja žicu prema Hrvatskoj. Sve više zemalja uvodi granične kontrole, a među njima su i one koje su temelj Unije, Njemačka i Francuska.

Sloboda kretanja ljudi i kapitala, te solidarnost, temeljne su vrijednosti Europske Unije. A upravo je to na rubu propasti podizanjem žica, zidova i zatvaranjem granica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene