EU pokreće drastične mjere protiv Poljske zbog narušavanja vladavine prava u toj državi. Europska komisija predlaže pokretanje članka 7 kojim bi Poljska izgubila pravo glasa u Europskom vijeću, što se nikada do sada nije dogodilo. Uz to, Varšava bi mogla izgubiti i milijarde eura iz fondova Europske unije. Iz poljske vladajuće Stranke prava i pravde kažu da je ovaj potez politički motiviran.

Galerija


S obzirom na propale napore Europske komisije posljednje dvije godine da uvjeri Poljsku da im reforma pravosuđa ide u smjeru suprotnom od vrijednosti EU-a, potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izvijestio je kako je iniciran članak 7.1.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Poljska jača sigurnost centara za cijepljenje: ''Svjedočimo eskalaciji u brutalnosti, čak nasilju antivakserskih skupina'' Zsolt Semjen i Viktor Orban (Foto: AFP) Mađarska će uložiti veto na odluku EU-a protiv Poljske

Europska komisija zaključila je da postoji rizik ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj. Stoga su Europskom vijeću predložili da usvoji odluku pod člankom 7.1 Ugovora o Europskoj uniji, odnosno predlažu suspenziju prava glasa za Poljsku u EU-u.

Europska komisija je u srijedu predložila Vijeću EU-a pokretanje postupka predviđenog člankom 7 protiv Poljske, koji u konačnici može dovesti do suspenzije prava glasa.

''Radimo ovo za Poljsku, za Poljake. Mislimo da svi građani imaju pravo na nezavisno sudstvo. Snaga EU-a jest jednakost prava za sve. Suci moraju djelovati nezavisno od politike'', zaključio je Timmermans.

''Tijekom dvije godine poljske su vlasti usvojile više od 13 zakona koji imaju utjecaj na cijelu pravosudnu strukturu u Poljskoj, utječu na Ustavni sud, Vrhovni sud, ostale sudove, Nacionalno vijeće za pravosuđe, Tužiteljstvo i nacionalnu pravosudnu školu. Zajednički je uzorak da izvršni i legislativne grane su sistematski omogućile da se politički upleću u kompoziciju, ovlasti, administraciju i funkcioniranje pravosuđa'', stoji u priopćenju Europske komisije.

''Ako to ne napravimo, cijela EU će patiti''

''Nisam naivan, znam da će mnogi ovo tumačiti kao napad na Poljake, ali vjerujem da kao čuvar Ugovora Europska Komisija ima odgovornost djelovati. Ako smatramo da je vladavina prava pod prijetnjom, moramo djelovati. Ako to ne napravimo, cijela EU će patiti'', rekao je Timmermans.

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontoverznih reformi u pravosuđu.

Kao primjer loše prakse posljednje reforme sudstva u Poljskoj napomenuo je da velik postotok sudaca odlazi u prisilno umirovljenje.

Timmermans je istaknuo da je Komisija spremna povući svoj prijedlog ako Poljska ukloni razloge za zabrinutost u roku od tri mjeseca.

Napomenuo je kako je Europska komisija otvorena za dijalog 24 sata dnevno, ali za sada imaju samo iste signale, kakve su imali od prošle, tako i sada imaju od sadašnje vlade. ''Ne sporimo pravo zemlje da reformira sudstvo. Ali ako se ono reformira, to mora biti u skladu s Ustavom vaše zemlje i ugovorima EU-a, a to je da sudstvo mora biti odvojeno od politike. Zato smatramo da moramo djelovati'', rekao je Timmermans odgovarajući na pitanje novinara.

''Ovo je teško vrijeme za Poljake i za nas, stoga trebamo uzeti vremena da to riješimo. Ovo je pitanje egzistencijalno ne samo za Poljake, nego za cijelu EU'', zaključuje Timmermans.

Članak 7.1 i vrijednosti EU-a

Članak 7.1. glasi: Na temelju obrazloženog prijedloga jedne trećine država članica, Europskog parlamenta ili Komisije, Vijeće može, odlučujući većinom od četiri petine svojih članova uz prethodnu suglasnost Europskog parlamenta, utvrditi da postoji očita opasnost da država članica teško krši vrijednosti iz članka 2. Prije nego što to utvrdi, Vijeće saslušava dotičnu državu članicu i može joj uputiti preporuke odlučujući u skladu s istim postupkom. Vijeće redovito provjerava postoje li i dalje razlozi koji su bili temelj za takvo utvrđenje.

Vrijednosti iz članka dva: Unija se temelji na vrijednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina. Te su vrijednosti zajedničke državama članicama u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i jednakost žena i muškaraca.