Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Presađeno lice čovjeku kojem je bolest deformirala njegovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski kirurzi uspješno su izveli prvu potpunu transplantaciju lica. Pascal Coler čije je lice bilo deformirano zbog rijetkog genetskog poremećaja dan operacije prozvao je svojim najsretnijim danom u životu.

Ovom tridesetogodišnjaku lice je uništeno i deformirano uslijed borbe s teškom Van Recklinghausen bolešću.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Ilustracija Vjerovali ili ne Bizaran slučaj: Liječnici pacijentici odstranili cistu toliko veliku da nije stala u CT skener

U novoj i mnogi kažu kontroverznoj operaciji dobio je potpuno novo lice, a uključivala je presađivanje cijelog lica sa mrtvog donatora. Operacija u kojoj su vrhunski francuski kirurzi spojili živce, tkivo, vene i arterije na licu trajala je 16 sati.

-Konačno mogu živjeti kao normalan čovjek. Ljudi su me dosada na ulici čudno gledali, sada mi više na dobacuju ružne komentare. Prihvaćaju me. Sada i čak u snovima imam novo lice, a volio bih pronaći ženu, imati obitelj i djecu, izjavio je Pascal Coler.

Pascalovo lice potpuno je promijenjeno tumorima koji su narasli na njegovim očima, nosu i ustima praćeni kožom prekrivenom krastama.

Pascal je tek druga osoba na svijetu koja je podvrgnuta sličnoj operaciji. Podsjećamo prva je bila 2005. godine Isabelle Dinoire, koja je bez lica ostala nakon što ju je napao pas.

Ali Pascalova operacija bila je zahtjevnija i uslijed nje mogao je umrijeti, jer je to ipak prva operacija cijeloga lica u svijetzu. Mogućnost smrti nije ga pokolebala u njegovoj odluci da dobije potpuno novo lice.

Pascala je sve do svoga šestog rođendana bio sasvim obično dijete. Tada su mu naime počeli rasti tumori po licu. Oni na ustima bili su veliki i teški tako da je gotovo i prestao govoriti, jer mu je svaka riječ bila patnja. Kako kaže, njegovi školski kolege nikad ga zbog njegovog stanja nisu zadirkivali. To su činili samo slučajni prolaznici.

Nakon završenog školovanja, problemi su nastali u potrazi za poslom kojeg zbog svog izgleda nikako nije mogao pronaći.

Svoje je novo lice prvi puta vidio šest dana nakon operacije.

Danas godinu dana nakon operacije, pretrage pokazuju da Pascal više nema ni tragova bolesti koju nazivaju 'Čovjek slon'. Otkad mu je uklonjeno oštećeno i tumorima zahvaćeno tkivo Pascal je novi čovjek.

A podatke čovjeka koji mu je novo lice dao, nikada neće saznati, dok god njegova obitelj ne odluči suprotno. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene