Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva godina mandata Donalda Trumpa

Pristaše ga obožavaju, protivnici se zgražaju: ''Ispada da će napraviti puno toga što se mnogima ne sviđa''

Godina dana mandata Donalda Trumpa (Foto: Dnevnik.hr)
Godina dana mandata Donalda Trumpa (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Godina dana mandata Donalda Trumpa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
U subotu je točno godinu dana od prisege Donalda Trumpa za američkog predsjednika. Nikada nijedan predsjednik SAD-a nije podigao toliko prašine, nije se povezivao s toliko afera niti se toliko obračunavao s protivnicima. Prvu godinu Trumpova mandata analizirala je Jasmina Bojić.

U 200 godina dugoj povijesti, u Bijeloj kući nikada prije nije sjedio tako osebujan, mnogi će reći kontroverzan, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Pročitajte i ovo U New Yorku se ispred zgrade suda zapalio muškarac U tijeku je suđenje Trumpu UZNEMIRUJUĆE Muškarac se zapalio ispred zgrade gdje se sudi Trumpu: Otkriva li letak na tlu razlog strašnog čina? Mark Meadows povijesni događaj Bivši pomoćnik već se predao vlastima u Georgiji, čeka se dolazak Donalda Trumpa

Prvu godinu mandata, 45. američki predsjednik Donald Trump završava s podrškom od 37% birača. To je znatno manje od prosjeka njegovih prethodnika, koji su u istom razdoblju u prosjeku imali podršku od 53%. Posjetio je 14 zemalja, svojim potpisom u zakone pretvorio 113 dokumenata, te izdao još 58 izvršnih uredbi, koje na snagu stupaju bez odobrenja Kongresa.

S predsjednikom Trumpom povezuje se pet federalnih istraga koje su u tijeku. Dvije se odnose na navodnu umiješanost Rusije u američke izbore i Trumpovu pobjedu.

''Bila je to vrlo, vrlo dinamična godina, Trumpovi pobornici imaju čime biti zadovoljni. On je počeo provoditi većinu politika koje je najavio, neke je već doveo i u prilično naprednu fazu. Njegovi suparnici, kritičari naravno nisu zadovoljni, ali ono što se promijenilo oni su na početku govorili kako Trump neće napraviti ništa. Sad smo došli do toga da će Trump ipak napraviti puno, samo puno toga što se njima ne sviđa'', objasnio je analitičar Mate Mijić.

Mnogi će se složiti kako je njegov najbolji potez bila regulatorna giljotina - postupak kojim je drastično smanjen broj suvišnih propisa koji opterećuju gospodarstvo - nešto što bi i Hrvatskoj trebalo. Nedavno je u Kongresu prošla i njegova porezna reforma, koja je najveće porezno rasterećenje srednjeg sloja u posljednjih 20 godina.

Jedan od njegovih najlošijih poteza sigurno je povlačenje Amerike iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. SAD povlači i iz UNESCO-a. Jedan od razloga je, kako kaže, protuizraleska nastrojenost ove organizacije. I kada smo kod Izraela, kraj prošle godine obilježili su veliki prosvjedi nakon što je Trump Jeruzalem proglasio glavnim gradom Izraela. Svi znamo da se palestinsko pitanje rješava desetljećima, pa ćemo vidjeti hoće li ova odluka zapravo ubrzati dogovore ili dodatno produbiti krizu.

''Njegova nekonvencionalna komunikacija, koji put potpuno neprimjerena za predsjednika SAD-a ne treba nas ni najmanje čuditi. On sa tom svojom jako retorikom, izravnom retorikom konsolidira svoje biračko tijelo i drži ih na okupu za sljedeće izbore, za Republikansku stranku, ali i za sebe osobno'', objašnjava Mijić.

Donald Trump je pred kamerama gotovo svaki dan. Na Twitteru komentira sve i svašta. Nakon izlaska knjige Vatra i bijes, koja ga kritizira, napisao je da ne samo da je pametan nego da je genijalan.

Sjevernokorejskom vođi je poručio da ima veći nuklearni gumb od njegova. Više od 180 puta tvitao je o lažnim vijestima u medijima, koje napada bez zadrške. Svi oni koji mu se suprotstave, ne prolaze dobro. Njegovi savjetnici i glasnogovornici mijenjaju se kao po traci. Pristaše njegov izravan nastup obožavaju. Politički protivnici se zgražavaju. Nema sumnje da će i nastavak mandata 71-godišnjeg Donalda Trumpa biti sve samo ne dosadan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene