Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac za kampanju

Protuzakonito financiranje: Sud ispitao Sarkozyja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega nakon prestanka dužnosti više ne štiti imunitet, u četvrtak je prvi put bio ispitan na sudu u Bordeauxu koji treba utvrditi je li se njegova kampanja iz 2007., financirala protuzakonitom donacijom najbogatije Francuskinje.

Stotine policajaca osiguravale su 57-godišnjeg bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja pri dolasku u sudnicu u gradu na jugozapadu Francuske. Suci trebaju istražiti je li 4 milijuna eura u gotovini podignutih sa švicarskog računa Liliane Bettencourt, nasljednice kozmetičke industrije L'Oreal, bilo iskorišteno za predsjedničku kampanju.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević Afera odijela Sud odbio prijedlog obrane Dragana Kovačevića, Uskok: "To je pokušaj odugovlačenja" Donald Trump Izašli mu ususret Trump u posljednji trenutak dobio odgodu - ne mora položiti 464 milijuna dolara

>> Hakerski skandal: Amerikanci prisluškivali Sarkozyja?

Sarkozy odbacuje sve optužbe, a sudske istrage mogle bi naštetiti njegovim izgledima da se ponovno natječe za predsjednika svoje stranke UMP (desni centar) 2017., u čemu ga, prema anketama, podržava 52 posto članova stranke. Istražni sudac Jean-Michel Gentil mogao bi pokrenuti punu istragu protiv Sarkozyja što nužno ne mora završiti suđenjem.

Bivši francuski predsjednik mogao bi bi biti ispitan u svezi dva druga predmeta: za nezakonito financiranje predsjedničke kampanje Edouarda Balladura 1959., te financiranje njegove kampanje 2007. libijskim novcem. Pošto ga je u svibnju na izborima pobijedio kandidat ljevice Francois Hollande, Sarkozy je slijedio put drugih bivših vođa, primjerice Billa Clintona i Tonyja Blaira te počeo karijeru gosta predavača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene