Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadesetosam čelnika NATO-a odbilo je prijedlog ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o planu europskog proturaketnog štita kojim bi se kontinent podijelio u zone, piše u petak Wall Street Journal.


Ruski je predsjednik svoju ponudu iznio iza zatvorenih vrata tijekom summita u Lisabonu. Po tom prijedlogu, nazvanom sektorskom proturaketnom obranom, Rusija bi preuzela odgovornost za proturaketnu zaštitu od svih projektila ispaljenih u smjeru Europe koji nadlijeću njezin teritorij.

Vezani članci Ilustracija Mađarska vlada podržat će ulazak Finske u NATO. I Turska počinje ratifikaciju Slika nije dostupna Rusija će proučiti američke prijedloge o štitu i START-u

Zemlje NATO-a jednako bi postupile u slučaju svake ispaljene rakete u smjeru Rusije. Čelnici NATO-a odbili su taj prijedlog i uputili ga na razmatranje svojim stručnjacima, rekli su sudionici summita, prenosi Wall Street Journal. Stručnjaci moraju podnijeti izvještaj na ministarskom sastanku obrane NATO-a i Rusije u Bruxellesu u lipnju.

Na summitu 20. studenoga Medvedev je upozorio da je pozitivan odgovor Rusije NATO-a o radu na proturaketnom štitu u Europi uvjetovan kvalitetom te suradnje.

NATO je istaknuo potrebu povezanosti njegova štita, koji se oslanja na američku tehnologiju, i štita Moskve, a koja bi se temeljila na razmjeni informacija i procedura međusobnog uzbunjivanja. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju