Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plan europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding o zapošljavanju više ženskih direktorica u europskim tvrtkama mogao bi naići na otpor članica EU-a predvođenih Velikom Britanijom.


Plan europske povjerenice za pravosuđe Viviane Reding o zapošljavanju više ženskih direktorica u europskim tvrtkama mogao bi naići na otpor članica EU-a predvođenih Velikom Britanijom, koje preferiraju dobrovoljne mjere za poticanje većeg broja žena na vodećim poslovnim pozicijama.

Prema nacrtu zakona, tvrtke na području Unije suočit će se s kaznama, ako za žene ne rezerviraju najmanje 40 posto mjesta u nadzornim odborima, rekao je u srijedu glasnogovornik Europske komisije (EK).

Velika Britanija predvodi otpor tome prijedlogu, zalažući se za manje prisilne mjere poticanja ženske zastupljenosti u poslovnim krugovima. 'Velika Britanije se ne slaže s ciljevima, a još neke zemlje članice suglasne su da treba raspravljati o drugim, pozitivnijim mjerama', izjavio je glasnogovornik britanske vlade.

Vezani članci Zastava Hrvatske i Europske Unije (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Hrvatska dobila tri službene opomene zbog povrede europskog prava Viza za SAD (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Trump razveselio Poljake ukidanjem viza, Hrvatska ostala među još samo 4 zemlje EU-a koje ih još uvijek trebaju za odlazak u SAD

>> Istraživanje: 61 posto žena smatra se diskriminiranima u javnom životu Hrvatske

Broj žena u vrhu europskih kompanija i dalje je nizak. Prema podacima iz siječnja ove godine, samo tri posto predsjednika uprava u velikim tvrtkama u EU-u su žene. Na žene otpada samo 14 posto mjesta u odborima moćnih europskih tvrtki, pokazuju podaci EK-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook