Prosvjed protiv obrazovne reforme u Francuskoj (Foto: Arhiva/AFP)
Prosvjed protiv obrazovne reforme u Francuskoj (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Više od stotinu srednjih škola u Francuskoj bilo je u ponedjeljak ujutro djelomično ili posve blokirano zbog prosvjeda protiv reforme obrazovanja i, ponegdje, u znak potpore pokretu "žutih prsluka", pokazuju prvi podaci ministarstva obrazovanja.


Ključni zahtjevi srednjoškolskih sindikata (UNL, SGL, Fidl i dr.) odnose se na reforme mature i srednjih škola, kao i platformu za pristup višem obrazovanju Parcoursup.

Vezani članci Koronavirus, bolnica U potrazi za nultim pacijentom došli do zapanjujućeg otkrića: Virus je došao mjesec dana prije potvrde prvih slučajeva? Sukobi Žutih prsluka i policije u Parizu (Foto: AFP) Novi žestoki sukobi "žutih prsluka" i policije u Parizu: "Nemojmo se zavaravati, oni traže nasilje"

Sindikat SGL je u priopćenju izrazio i "potporu miroljubivim 'žutim prslucima'" te žaljenje zbog nasilja počinjenog tijekom vikenda.

Po prvim podacima, prosvjedom su najviše pogođeni Toulouse i Creteil. U Nici, gotovo tisuću srednjoškolaca prosvjedovalo je u znak potpore "žutim prslucima" pozivajući Macrona da podnese ostavku.

Jedan automobil je zapaljen kod srednje škole u Aubervilliersu, jednu stanicu metroa udaljenom od Pariza, gdje se okupilo nekoliko desetaka mladih.

U Parizu je zabilježeno desetak pokušaja blokada, ali su brzo spriječene. Nijedna ustanova nije posve blokirana.

Prosvjedovalo je i nekoliko tisuća mladih na ulicama Bordeauxa, Limogesa i Paua. Došlo je do sukoba s policijom i nekoliko ljudi je privedeno.

U prosvjede su se uključili i djelatnici ambulanta i Hitne pomoći. (Hina)