Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Golema šteta na Slavoluku pobjede

Hitni sastanci u Parizu: "Naša najgora strahovanja su potvrđena''

Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP)
Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Oštećen Slavoluk pobjede u Parizu (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u nedjelju svog premijera da sazove sastanke s čelnicima parlamentarnih stranaka i predstavnicima "žutih prsluka" nakon nasilnih prosvjeda, a u ponedjeljak će o procjeni šteta razgovarati u ministarstvu gospodarstva udruge poslodavaca, osiguravajućih kuća, turističkih djelatnika i banaka.

Sastanci sa stranačkim čelnicima i premijerom Edouardom Philippeom počet će u ponedjeljak, objavila je palača Matignon.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) - 2 Ponovno na ulicama Novi prosvjed "žutih prsluka" u Francuskoj izmakao kontroli, policija na nasilje uzvratila i suzavcem Prosvjedi u Parizu (Foto: Eric FEFERBERG / AFP) ANALITIČAR ZA DNEVNIK.HR Sprema li se Europi nova, "žuta" revolucija? "Mnogi su uvidjeli da je u njima snaga promjene"

Osim stranačkih čelnika sudjelovat će i zajednica "žutih prsluka", skupine koja je počela organizirati manifestacije protiv povišenja poreza na gorivo, ali su prosvjedi, sada već teći vikend za redom, prerasli u opće nezadovoljstvo vladom.

Macron je u nedjelju sredinom dana sazvao krizni sastanak pošto je u zemlji u subotu ozlijeđeno 263 osoba u prosvjedima 136.000 pripadnika "žutih prsluka" u subotu.

Na sastanku u nedjelju Macron je pozdravio angažman snaga reda i hitne pomoći koji su hrabro reagirali tijekom dana i večeri, dodala je Elizejska palača.

Naglasio je važnost sudskih procesa kako niti jedan incident ne bi ostao nekažnjen pri čemu je važno prikupiti prijave štete od vlasnika trgovina i drugih lokala.

Za ponedjeljak ujutro najavljen je i sastanak u ministarstvu gospodarstva predstavnika poslodavaca, udruga trgovaca i obrtnika, osiguravatelja i banaka, hotelijera i restoratera, objavilo je ministarstvo.

"Naša najgora strahovanja su potvrđena, treći vikend blokade rezultirao je snažnim gubitkom trgovina", rekao je Jacques Creyssel, izaslanik Saveza poduzeća za trgovinu i distribuciju te dodao da će u ponedjeljak imati prvu procjenu gubitaka

Ako se trgovina na malo u Francuskoj kreće između "8 i 9 milijarda eura" u običnom tjednu, u adventsko vrijeme iznosi "15 milijarda", rekao je i upozorio na goleme posljedice.

Prodaja je pala za 35 posto, odnosno za 20 u prve dvije subote prosvjeda "žutih prsluka", piše agencija AFP.

Predsjednik Macron je također izrazio želju da ministar unutarnjih poslova razmisli o prilagođavanju sustava za buduće provođenje zakona.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner i njegov državni tajnik Laurent Nunez će se izjasniti u utorak pred senatskim povjerenstvom.

Prema riječima prefekta pariške policija subotnji dan je bio obilježen "dosad neviđenim nasiljem".

Privedeno je ukupno 412 osoba, rekordan broj za posljednjih nekoliko desetljeća, rekao je Michel Delpuech, načelnik pariške policije, na konferenciji za novinare i izrazio žaljenje zbog ekstremnog nasilja prema snagama reda na koje su bacani razni opasni projektili.

Vatrogasci su prijavili ukupno 249 požara, gorilo je 112 vozila, 130 komada komunalne imovine i šest zgrada, nabrojao je prefekt te istaknuo da traje popis svih šteta.

Upozorivši da se radi o namjernom nasilju osoba koje su se željele sukobiti sa snagama reda, Delpuech je rekao da su među njima nalazile skupine ekstremista krajnje desnice i krajnje ljevice.

Pariški državni odvjetnik Remy Heitz je precizirao da su pritvorene 378 osobe, među kojima su 33 maloljetne. Državno odvjetništvo nikada nije pritvorilo tako veliki broj osoba, dodao je.

"Među provokatorima bilo je i mladih osoba koje su željele krasti i došle su iskoristiti situaciju za pljačku", rekao je Heitz i najavio sudske procese za počinitelje.

U nasilju u Parizu na Slavoluku pobjede pričinjena golema materijalna šteta

Popravci šteta na Slavoluku pobjede nastalih tijekom prosvjeda "žutih prsluka" u Parizu stajat će više stotina tisuća eura, možda milijun eura, rekao je predsjednik Centra za nacionalne spomenike u nedjelju, a policijski prefekt rekao je da je riječ o nasilju bez presedana s ukupno 412 privedenih osoba.

"Ocjenjuje da štete iznose više stotina tisuća eura, moguće milijune", rekao je Philippe Belaval u nedjelju za dnevni list Le Figaro.

Prosvjedi u Parizu (Foto: AFP) Oštećen Slavoluk pobjede u Parizu (Foto: AFP) Foto: Afp

Nacionalni simbol, Slavoluk pobjede je vandaliziran u subotu poslijepodne. Spomenik je oštećen, ispisani su grafiti, a informatička oprema je onesposobljena.

Spomenik "će ostati zatvoren za javnost više dana", rekao je Belaval.

Zabilježene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima. Gipsana maketa iz 30-ih godina XX. stoljeća, izložena u salonu Attique je razmrvljena. Mramornom Napoleonovom poprsju odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Twitteru objavio fotografije šteta.

Nije poznat datum ponovnog otvaranja Slavoluka pobjede koji je u nedjelju obišao predsjednik Emmanuel Macron kako bi konstatirao štete.

Policija je otvorila istragu i u potrazi za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizirale uzela je uzorke DNK-a. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene