Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

Prosvjednike protiv Putina zatvorili u kavez, žele ih poslati u logor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početkom svibnja prošle godine u Moskvi je došlo do manjih nereda tijekom prosvjeda protiv povratka Vladimira Putina u Kremlj. Premda nije bilo ozbiljnijih posljedica, neki od sudionika demonstracija mogli bi završiti u logoru.

Suđenje protivnicima ruskog predsjednika Vladimira Putina, njih dvanaestoro kojima prijeti osam godina logora zbog sukoba na prosvjedu uoči Putinove inauguracije prije godinu dana, počelo je u četvrtak u Moskvi.

Pročitajte i ovo Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce U mnogo čemu su se složili Kusturica na sastanku s Putinom usporedio hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce Prosvjednici u Moskvi Stroga cenzura VIDEO Zbog prosvjeda žena vojnika u Moskvi reagirala policija: Privedeno na desetine novinara

Deset okrivljenika, u pritvoru već mjesecima, nalazi se unutar kaveza od nepropusnog stakla, a još dvojica, na uvjetnoj slobodi, na klupi. Suđenje oporba smatra simbolom represije.

>> Akcijski glumac Segal 'zaštitno lice' ruskog oružja - slikao se i s Putinom

"Afera Bolotnaja", po imenu trga u središtu Moskve gdje je došlo do prosvjeda 6. svibnja 2012. protiv povratka u Kremlj Vladimira Putina u trećem predsjedničkom mandatu, uključuje ukupno tridesetak osoba.

Više desetaka oporbenih aktivista prosvjedovalo je u četvrtak ispred suda zahtijevajući oslobađanje zatvorenika. Većina okrivljenika obični su građani koji ne pripadaju nijednom političkom pokretu.

Neki su optuženi za bacanje plastičnih boca, drugi za rušenje WC kabina ili pružanje otpora snagama reda, a svi su optuženi za "masovne nemire" što prema ruskom kaznenom zakonu znači "remećenje javnog mira od strane gomile, namjerni palež, uništavanje imovine, korištenje vatrenog oružja i eksploziva".

Tijekom prosvjeda nije, međutim, bilo ni poginulih ni teško ozlijeđenih kao ni pucnjave ni paleža.

Oporba je optužila policiju za izazivanje sukoba. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene