Prosvjednici u Armeniji u srijedu su blokirali nekoliko cesta u glavnom gradu Erevanu kao i glavnu cestu koja vodi u zračnu luku, nakon što je vođa prosvjeda Nikol Pašinjan u utorak pozvao na građanski neposluh.

Galerija


Pašinjan je u utorak pozvao svoje pobornike da pokrenu masovni građanski neposluh diljem zemlje nakon što ga je vladajuća stranka u parlamentu odbila podržati za novog premijera.

Vezani članci Ilham Aliyev Azerbajdžanski predsjednik potvrdio: "Točno, spremni smo se povući, ali pod jednim uvjetom. Napad na civile? Fake news" Provjereno: Ratište u Nagorno Karabahu - 9 Potresna reportaža iz srca rata u Nagorno Karabahu: ''Bio sam u ratovima gdje se ratovalo puškama i topovima. Ovo nikada nisam vidio...''

Pašinjan je pred desecima tisuća okupljenih na trgu u armenskoj prijestolnici poručio kako će od srijede ujutro njegovi pobornicizapočeti opći štrajk i blokirati ceste, želježničke stanice i zračne luke.

"Ostat ćemo ovdje", rekao je David (19), jedan od onih koji su blokirali cestu za aerodrom. Svjedoci kažu da su blokirane i neke ceste na ulazu u grad.

Armenski parlament je u utorak glasao o imenovanju Pašinjana za novog premijera. On je skupio 11 glasova premalo u tijelu sa 105 zastupnika.

Pašinjan je bio jedini kandidat za tu dužnost, nakon što je prethodni armenski premijer Serž Sargsjan podnio ostavku 23. travnja, šest dana nakon svog imenovanja.

Sargsjan, bliski saveznik ruskoga predsjednika Vladimira Putina, posljednjih deset godina obnašao je predsjedničku dužnost, a nakon što ga je parlament imenovao premijerom na ulice su izašli nezadovoljni građani tražeći njegovu ostavku, optužujući ga da novom dužnošću želi zadržati moć.

Neočekivano zbacivanje Sargsjana dramatičan je razvoj događaja u Armeniji, bivšoj sovjetskoj državi koja je i dalje bliska s Moskvom i koju od kraja devedesetih vodi sovjetski kadar ljudi. Ta je elita na raspravi u utorak u parlamentu pokazala da ne želi predati vlast.

Pašinjan i pristaše neće odustati

Nikol Pašinjan rekao je u srijedu za Reuters da on i njegovi pristaše neće odustati i da će nastaviti svoju kampanju građanskog neposluha, kojoj se odazvao veliki broj građana i blokirao prijestolnicu štrajkom i prosvjedima.

"Moja jedina snaga je moj narod. Mi nećemo odustati", rekao je Pašinjan na prosvjedu u armenskoj prijestolnici Erevanu. "Nastavit ćemo sa štrajkom i neposluhom".

Upitan hoće li ponovno podnijeti parlamentu svoju kandidaturu za dužnost premijera nakon što su je zastupnici odbacili u utorak, Pašinjan je odgovorio: "Razmislit ćemo i pregovarati".

Ako parlament ne uspije izabrati premijera po drugi put, bit će raspušten i raspisat će se prijevremeni izbori. Pašinjan je rekao da će, ako se to dogodi, jedna od opcija njegova pokreta biti bojkotiranje izbora.

"Ne mogu vam sada reći, to će ovisiti o situaciji".

Deseci tisuća ljudi okupili su se u srijedu ujutro blizu središta Erevana paralizirajući prijestolnicu kako bi prosvjedovali protiv odbijanja parlamenta da izabere Pašinjana za premijera, piše AFP.

Gotovo sve ulice u gradu su blokirane i niz trgovina je zatvoren nakon poziva Pašinjana u utorak na građanski neposluh, izvijestili su novinari AFP-a.

Put do zračne luke je blokiran, a poremećen je i željeznički promet, rekli su lokalni dužnosnici. (Hina)