Prosvjednici protiv rasizma srušili su noću na subotu jedini spomenik generalu Konfederacije u američkoj prijestolnici Washingtonu, pokazuju snimke koje su prenijeli američki mediji.

Galerija


Televizijski kanal ABC7 News emitirao je snimke koje pokazuju kako su deseci prosvjednika srušili kip generala Alberta Pikea pomoću konopa i pritom skandirali "Black lives matter" (Crni životi vrijede).

Vezani članci Pištolj za maske Američko rješenje američkog problema: Smislio pištolj koji puca maske Donald Trump Od ''zlatnog tuša'' do zlatnog standarda za tuševe: Trump konačno postigao ono što je želio od početka mandata

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je taj izgred nazvao "sramotom za zemlju" te pozvao na uhićenje počinitelja. Policiju u Washingtonu Trump je optužio "da ne radi svoj posao već promatra rušenje i paljenje kipa".

Spomenik je srušen na završetku 155. Dana slobode poznatijem kao "Juneteenth" (što je spoj riječi juni za mjesec lipanj i datuma 19. u engleskom jeziku), a u Sjedinjenim Državama obilježava se kao dan ukidanja ropstva u spomen na 1865. kada su i posljednji crni robovi bili oslobođeni u Teksasu.

Brojni spomenici podignuti u čast ljudi koji su se u američkom građanskom ratu (1861.-1865.) borili za secesiju južnih država (ujedinjenih u Konfederaciju SAD-a) srušeni su zadnjih tjedana u SAD-u valu prosvjeda koji se zapalio smrću afroamerikanca Georgea Floyda kojega je pritiskom koljena ugušio bijeli policajac u Minneapolisu krajem svibnja.

To ubojstvo prisililo je SAD da mijenja zakon o policijskom postupanju i suoči se sa sustavnim i strukturnim rasizmom u svome društvu, a pokret se proširio svijetom, pa se kipovi ljudima koji su zastupali rasistička stajališta ili sudjelovali u trgovini robljem ruše i i po Europi.