Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stradali Van Goghovi Suncokreti

Juhom zalile sliku od 84 milijuna dolara! Policija se odmah sjurila u galeriju, odlijepila ih od zida i privela

Prosvjednice koje demonstriraju protiv klimatskih promjena u petak su zalile juhom iz konzerve poznatu sliku Vincenta van Gogha "Suncokreti" izloženu u londonskoj Nacionalnoj galeriji, objavila je grupa 'Just Stop Oil'.

Grupa posljednja dva tjedna kontinuirano prosvjeduje u britanskoj prijestolnici, a u videosnimci koju je objavila vide se dvije aktivistkinje kako 'zalijevaju' sliku juhom od rajčice iz Heinzove konzerve.

Pročitajte i ovo Aktivisti juhom zalili sliku Van Gogha u Rimu ovog puta u rimu VIDEO Aktivisti za zaštitu okoliša ponovno napadaju: Juhom od graška zalili Van Goghovu sliku Slika nije dostupna snažna poruka Ruska urednica koja je upala u studio strahuje za život: "Želim osjećati da ova žrtva nije bila uzaludna"

Riječ je o jednoj od pet verzija poznatog Van Goghova ulja na platnu, koliko ih je izloženo u muzejima i galerijama u svijetu.

"Policija je jutros brzo stigla na mjesto događaja u Nacionalnu galeriju nakon dojave o tomu da su dvije pripadnice grupe 'Just Stop Oil' zalile sliku juhom iz konzerve i zatim se dlanovima zalijepile za zid ispod slike", objavila je policija na Twitteru.

Obje su uhićene zbog kaznenog djela nanošenja štete, a policija ih je nakon toga pokušala 'odlijepiti' da bi ih privela.

Galerija još nije komentirala incident.

Vrijednost Van Goghove slike, koju je umjetnik naslikao 1888., procjenjuje se na 84,2 milijuna dolara.

Aktivisti grupe 'Just Stop Oil' u posljednja dva tjedna povremeno blokiraju prometnice oko zgrade britanskog parlamenta.

Prošle je nedjelje policija privela više od stotinu aktivista raznih ekoloških skupina. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene