Najmanje dvije osobe ozlijeđene su tijekom poslijepodneva u Sarajevu kada su se najavljeni mirni prosvjedi protiv sve lošije sigurnosne situacije u tom gradu pretvorili u nasilne izgrede.


Prema dostupnim informacijama, u izgredima pred sjedištem Vlade i Skupštine Sarajevske županije, smještenim u neposrednoj blizini zgrade Predsjedništva BiH, ozlijeđeni su jedan policajac i jedan pripadnik Službe osiguranja Županijske vlade. Oni su ozlijeđeni kada ih je pogodilo kamenje koje su prosvjednici u jednom trenutku počeli bacati prema sjedištu Vlade razbivši pritom nekoliko prozora.

Vezani članci Dragan Čović Čelnici 12 stranaka iz BiH pozvali međunarodnu zajednicu da spriječi nasilje: "Zabrinuti smo..." Ilustracija Nevjerojatan slučaj: Spojio se na ulični hidrant pa si napunio privatni bazen...

Prvobitno se na prosvjedima okupilo oko dvije tisuće ljudi, a oni su tamo došli na poziv nevladinih udruga "Grozd" i "Dosta", koje su na taj način željele potaknuti vlasti Sarajevske županije na poduzimanje mjera za sprečavanje sve učestalijih slučajeva nasilja u kojima sudjeluju malodobnici. Neposredan povod za zakazivanje ovih prosvjeda bilo je prošlotjedno ubojstvo 17-godišnjeg učenika Katoličkog školskog centra u Sarajevu Denisa Mrnjavca. Prošlog vikenda u središtu Sarajeva na tisuće ljudi mirno je prosvjedovalo protiv sigurnosnog stanja u gradu, a slični prosvjedi trebali su biti održani i tijekom dana, no oni su se, mimo volje organizatora, pretvorili u nasilne izgrede.

Predstavnici udruga "Grozd" i "Dosta" ogradili su se od nasilja i kamenovanja zgrada županijske vlade ustvrdivši kako su te izgrede izazvali pojedinci koji nemaju veze s tim organizacijama. Zbog nasilnih prosvjeda privremeno je prekinut i rad Županijske skupštine, koja je zasjedala upravo u vrijeme kada su prosvjedi počeli. Unatoč zahtjevima brojnih prosvjednika, županijski premijer Samir Silajdžić odbio je podnijeti ostavku. Govoreći pred zastupnicima u Županijskoj skupštini ustvrdio je kako stanje sigurnosti u Sarajevskoj županiji uopće nije tako loše kakvim se predstavlja, jer statistike navodno pokazuju kako je maloljetnička delikvencija u padu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju