Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija privela prosvjednike

Prosvjedi u Pragu zbog zabrane Radničke stranke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki premijer Mirek Topolanek pozvao je svoju Građansku demokratsku stranku (ODS, desni centar) na vlasti da podupre Lisabonski ugovor, iako taj dokument o reformi ustanova Europske unije, kako je rekao, nije savršen.

Topolanek je na stranačkom kongresu ODS-a rekao da će ugovor u nekim slučajevima oduzeti državama pravo na veto i ojačati moć velikih država u EU-u, ali da bez njega nikakve pozitivne promjene u Europi nisu moguće.

Pročitajte i ovo Branimir Nestorović Dr. Nestorović prelomio Potres u pokretu koji je bio iznenađenje izbora u Srbiji: Kontroverzni doktor postavio ultimatum, uslijedila je drama Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao

'Lisabonski ugovor neće riješiti stvarne probleme Europske unije - reformu proračuna, zajedničku politiku, nastavak proširenja, završetak liberalizacije tržišta', rekao je Topolanek.

'Ali dok se ugovor ne prihvati neće biti ni volje da se bilo što promijeni', istaknuo je češki premijer, a prenio Reuters.

Češka koja u siječnju preuzima predsjedanje EU-om, jedina je njegova članica koja nije glasovala o Lisabonskom ugovoru koji, da bi stupio na snagu, mora ratificirati svih 27 dražava članica.

Irska je jedina članica EU-a čiji su građani na referendumu 12. lipnja odbacili Lisabonski ugovor.

Istodobno, oko tristotinjak aktivista češke ekstremne desnice prosvjedovalo je u Pragu ispred hotela u kojemu se održava skup ODS-a kako bi izrazili nezadovoljstvo prijedlogom vlade o zabrani Radničke stranke (DS), stranke radikalne desnice.

'Unatoč svemu, kandidirat ćemo se na europskim izborima' u lipnju 2009., rekao je predsjednik DS-a Tomas Vandas, u govoru pred okupljenim pristašama.

'Ništa ne može zaustaviti Radničku stranku koja želi čistu i bijelu Češku, bez parazita i drugih nitkova', dodao je.

'Želimo ukloniti sadašnji politički režim', kazao je usto Vandas, dok su prosvjednici uzvikivali slogane protiv nekoliko članova vlade, među kojima i protiv ministra unutarnjih poslova Ivana Langera (ODS), javlja AFP.

Policija je privela dvoje prosvjednika ekstremne desnice, rekao je njezin glasnogovornik Tomas Hulan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene