Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šest gradova, više tisuća ljudi

Prosvjedi Hrvata u BiH: 'Odzvonilo je!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U šest gradova u Bosni i Hercegovini, više tisuća Hrvata iz te zemlje sudjelovalo je u četvrtak u prosvjednim skupovima zbog nezadovoljstva položajem Hrvata u pokušajima uspostave vlasti, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako ne isključuje mogućnost izvarednih izbora.

Prosvjednici na skupovima pod nazivom 'Odzvonilo je' tvrde da se cijeli narod nastoji izbaciti iz vlasti te su pozvali političke predstavnike iz drugih naroda i međunarodnu zajednicu da se prestane s ponižavanjem Hrvata u toj zemlji.

U Sarajevu je u četvrtak započela sjednica krnjeg saziva Doma naroda na kojemu su stranke okupljene oko SDP-a najavile početak uspostave vlasti, izbor predsjednika i vlade Federacije nakon što su u srijedu uz posredovanje međunarodne zajednice propali pokušaji dogovora o uspostavi vlasti između dva HDZ-a SDP-a i SDA.

Jednosatni prosvjedni skupovi koje je organiziralo devet udruga Domovinskog rata, Studentski zbor i Hrvatski intelektualni zbor održani u Mostaru, Širokom Brijegu, Livnu, Vitezu, Žepču i Orašju. Čović je za to vrijeme upozorio predsjednike SDP-a Zlatka Lagumdžiju i SDA Sulejmana Tihića da bi mogli pokrenuti krizni proces.

'Ako još jednom pokušaju na nelegitiman način sazvati Dom naroda, izazivaju ogromnu krizu u BiH i sprječavaju uspostavu vlasti na razini države. Drugim riječima morat ćemo već sutra razgovarati o novim izborima u Bosni i Hercegovini', rekao je Čović novinarima u Mostaru. (Hina)

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene