Obavijesti Video Pretražite Navigacija
159 zemalja

Idući tjedan je ključan za klimu na Zemlji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi prosvjedi kojima će se u svijetu u nedjelju, uoči UN-ova summita o klimi, upozoriti na opasnost globalnog zatopljavanja započeli su u Australiji, gdje su se u Melbourneu i drugim dijelovima zemlje okupili prosvjednici kako bi pozvali na hitnu akciju u borbi protiv klimatskih promjena.

Marš u Melbourneu, jedna od 2.600 povorki planiranih u 159 zemalja svijeta, privukao je više desetaka tisuća ljudi.

Pročitajte i ovo Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe" Slika nije dostupna Prisutni svi glavni igrači Danas je najvažniji dan za klimu - IKAD!

U Cairnsu, u kojem se održava sastanak ministara financija skupine G 20, pod budnim okom policajaca na biciklima, okupili su se prosvjednici opremljeni transparentima na kojima je pisalo "Obnovljivo" i "Promjena odmah."

Skupovi posvećeni potrebi odlučnije borbe protiv klimatskih promjena održavaju se i u Canberri, Sydneyu i Darwinu.

U New Yorku će se održati glavni marš koji je nazvan "najvećim klimatskim maršem u povijesti" u kojem će sudjelovati i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Golema povorka u kojoj se očekuje oko 100 tisuća sudionika tražit će poduzimanje hitnih mjera u borbi s klimatskim promjenama.

Slijedeća 'žrtva' klimatskih promjena je 'Zemlja sreće'!?

Među sudionicima će biti i nemali broj "celebrityja" jer su dolazak, među ostalima, najavili glumac Leonardo di Caprio, nedavno proglašen "vjesnikom mira" UN-a za klimu, bivši američki potpredsjednik Al Gore, francuska ministrica za okoliš Segolene Royal, gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio i glumac Mark Ruffalo.

Veliki marševi planirani su i u Londonu, Johannesburgu, New Delhiju i Rio de Janeiru.

Više od 120 predsjednika država i vlada očekuje se u utorak u New Yorku na summitu UN-a kojim se želi dati novi poticaj međunarodnim pregovorima o globalnom zatopljenju.

Nije riječ o pregovaračkom skupu, već će sudionici objaviti što namjeravaju učiniti kako bi olakšali postizanje obvezujućeg sveobuhvatnog sporazuma na međunarodnoj konferenciji koja će se na tu temu održati u Parizu krajem 2015.

Ujedinjeni narodi s ponosom ističu da je to dosad skup s najvećom koncentracijom svjetskih političkih čelnika koji se ikad okupio na temu klimatskih promjena.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poručio je da je "krajnje vrijeme za akciju - što više čekamo, platit ćemo veću cijenu u izgubljenim ljudskim životima i novcu".

Cilj skupa je ograničavanje globalnog zagrijavanja na dva stupnja Celzija više od predindustrijske ere. No znanstvenici upozoravaju da ako se emisija stakleničkih plinova zadrži na sadašnjoj razini, Zemlja će do kraja stoljeća biti toplija za 4 do 5 stupnjeva Celzija. Sporazum iz Pariza stupit će na snagu 2020.

"New York je jedinstvena prilika za provjeru s koliko volje jedni i drugi žele raditi na klimi", tvrdi dužnosnica UN-a nadležna za klimu Christiana Figueres. Kaže kako ne očekuje da bi značajniji broj zemalja najavio svoje obveze s konkretnim brojkama, ali naglašava da će na sastanku biti svi glavni igrači - vlade, lokalne zajednice, poduzeća, naftne tvrtke, financijske institucije i nevladine organizacije.

Pozornost će biti na velikim zemljama u rastu, prije svega na Kini i Indiji koje, kao najveći zagađivači na svijetu uz SAD, nevoljko pristaju na smanjivanje svojih emisija kako ne bi usporile rast i inzistiraju da industrijalizirane zemlje plate najveću cijenu.

Američki predsjednik će svojom nazočnošću na summitu poslati poruku svijetu, no Kina u New York šalje tek zamjenika predsjednika vlade Zhanga Gaolija, a Indija ministra za okoliš.

No posebna izaslanica UN-a za klimatske promjene Mary Robinson ukazuje na činjenicu da je Gaoli "treći po važnosti kineski političar i najviši autoritet po pitanjima klimatskih promjena i razvitka". Također navodi kako od sudionika newyorškog skupa očekuje politički angažman, ali i konkretne inicijative poput izjave o uspostavi tarifa ugljičnog dioksida. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene