Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljna prijetnja

Slijedeća 'žrtva' klimatskih promjena je 'Zemlja sreće'!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje predviđa rast razine mora od 30 do 100 centimetara do 2100. godine, što znači da bi veći dio Waikikia, jednog od najpoznatijih naselja na Havajima, kao i njegovih najljepših plaža bio potopljen

Klimatske promjene pronašle su novu žrtvu, prema riječima stručnjaka, slijedeći na popisu prirodnih katastrofa je jedno od najpoželjnijih mjesta za odmor na svijetu - Havaji.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Potres na Havajima EMSC zatrpan poruka Snažan potres pogodio Havaje: "Trajalo je dobrih 45 sekundi, sve se snažno treslo"

Iako slove kao mjesto s gotovo savršenim vremenom i klimatskim uvjetima, najnovije istraživanje s havajanskog Sveučilišta Sea Grant upućuje na to da bi se otoci u Pacifiku u sljedećih nekoliko godina mogli u potpunosti transformirati, piše Huffington Post.

Jedna od najočiglednijih promjena na Havajima bila bi povećanje razine mora koja je do sada rasla od 1.3 do 3.8 cm u prosjeku svakih 10 godina. Prema podacima mjerenja u proteklih 100 godina.

Godina je toplija, vlažnija i uklapa se u scenarij klimatskih promjena

Istraživanje predviđa rast razine mora od 30 do 100 centimetara do 2100. godine, što znači da bi veći dio Waikikia, jednog od najpoznatijih naselja na Havajima, kao i njegovih najljepših plaža bio potopljen.

Ovi rajski otoci mogli bi u skorijoj budućnosti izgibiti svoje epitete te postati neprepoznatljivi, napominju stručnjaci. Prema podacima istraživanja, oceani, padaline, ekosistem ali i imunitet ljudi koji žive na ovom pacifičkom otoku, pod velikim su rizikom.

Upravo zbog svih promjena, uzrokovanih promjenom klime, turizam kakvog poznajemo danas mogao bi u potpunosti nestati.

Havaje čekaju nadprosječno visoke temperature koje će utjecati na životinje i biljke tako što će pridonijeti razvoju bolesti poput denga groznice, kolere ali i invaziju novih vrsta.

Također, najavljeno smanjenje količine vjetrova moglo bi poremetiti količinu padalina čime bi nastupilo raudoblje suše, zatim velikih padalina, a na poslijetku i poplava.

Istraživači ne mogu točno odrediti vrijeme kada bi se ove promjene zapravo mogle dogoditi, no neke, kako napominju, več su počele. Tako bi u slijedećih nekoliko godina, ova najsretnija zemlja za život, prema studiji američkog istraživačkog centra Gallup, mogla doživjeti drastične promjene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene