Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipatski oporbeni čelnik Mohamed ElBaradei izjavio je u da bi eventualna potpora Sjedinjenih Država egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku ili njegovu zamjeniku Omaru Sulejmanu za vođenje tranzicijske vlade bila 'veliki udara'" i upozorio da bi prosvjedi u Egiptu mogli postati još 'gori'.


ElBaradei, iskusni diplomat i dobitnik Nobelove nagrade za mir, u intervjuu za Reuters upitan je za komentar izjava jednog visokog američkog dužnosnika da bi Washington mogao podržati Mubaraka ili Sulejmana u vođenju prijelazne vlade u Egiptu.

Vezani članci Slika nije dostupna NAJVEĆE OTKRIĆE U POVIJESTI Sve najbitnije o aferi 'Panama Papers' Slika nije dostupna AFERA 'PANAMA PAPERS' Islandski premijer upleten 'do grla', umiješan i Putin...

'Ako je to točno... to bi bio veliki udarac. To bi se sručilo kao olovo na glavu prosvjednika', rekao je ElBaradei.

>> SAD i dalje uz Mubaraka: Mora ostati na vlasti!

Washington je jučer dao naznačiti da želi uredan prijenos vlasti u Egiptu, što bi značilo da podržava Mubarakov ostanak na vlasti do isteka mandata u rujnu.

'Čuti da bi Mubarak trebao ostati i voditi proces promjene, i da bi taj proces trebao nadgledati njegov bliski vojni savjetnik (Sulejman), osoba koja baš i nije najpopularnija u Egiptu, bilo bi vrlo, vrlo razočaravajuće', rekao je ElBaradei.

Dick Cheney: Mubarak je dobar čovjek

Bivši glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) misli da prosvjedi ne gube na zamahu i snazi, iako strahuje da bi mogli postati još krvaviji. Ako Mubarak ostane na vlasti 'ljudi će biti sve ljući i sve ustrajniji u prosvjedima', rekao je.

'Ne želim da se lijepa, mirna revolucija pretvori u krvavu', naglasio je ElBaradei, ponovivši kako je vrijeme da Mubarak ode.

U međuvremenu se oglasio i bivši američki potpredsjednik Dick Cheney, koji je američkim medijima kazao da je Mubarak 'dobar čovjek'.

'Bio je dobar prijatelj i saveznik Sjedinjenim Državama, i moramo to pamtiti', rekao je Cheney. Međutim, o njegovoj sudbini kao vođi Egipta odlučit će egipatski narod, dodao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju