Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno na čelu Egipta

SAD i dalje uz Mubaraka: Mora ostati na vlasti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli vrh Mubarakove stranke podnio je ostavku.

Svjetski mediji su javili da je čelništvo egipatske Nacionalne demokratske stranke podnijelo ostavke te zajedno s njima navodno  i predsjednik stranke i države Hosni Mubarak. CNN javlja da ipak još nije moguće službeno potvrditi ostavku Mubaraka na mjestu šefa stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izuzetno velika stvar NAJVEĆE OTKRIĆE U POVIJESTI Sve najbitnije o aferi 'Panama Papers' Slika nije dostupna 12 MILIJUNA TAJNIH PAPIRA OTKRIVAJU KAKO SVJETSKA ELITA SKRIVA NOVAC AFERA 'PANAMA PAPERS' Islandski premijer upleten 'do grla', umiješan i Putin...

Među vodstvom egipatske vladajuće stranke koje je podnijelo ostavku je i Gamal Mubaraka, sin predsjednika Mubaraka. Novi glavni tajnik stranke je Hossam Badrawi, kojeg se smatra pripadnikom lijevog, liberalnog krila stranke.

>> Egipatski prosvjednici tijelima spriječili ulazak tenkova na glavni trg

'Egipatski predsjednik Mubarak mora ostati na vlasti još neko vrijeme kako bi upravljao promjenama potrebnim za političku tranziciju', rekao je posebni izaslanika za Egipat američkog predsjednika Obame.

'Moramo steći nacionalni konsenzus oko uvjeta potrebnih za idući korak. Predsjednik mora ostati u svom uredu kako bi upravljao tim promjenama', rekao je Frank Wisner na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

Mubarak je inače danas održao i sastanak s ministrima kako bi zaustavili daljnji pad ekonomije države koja je pogođena nemirima. Ministar financija Samir Radwan je izjavio kako će sutra otvoriti banke, a u ponedjeljak burze jer je ekonomska situacija vrlo ozbiljna, ali je ubrzo odustao od toga. Financijski analitičari procjenjuju da Egipat gubi najmanje 310 milijuna dolara po danu, piše BBC.

Dvanaesti je dan prosvjeda u Kairu te Egipćani nastavljaju s prosvjedima. Prosvjednici su danas u jednom trenutku formirali ljudski lanac kako bi blokirali tenkove vojske u pokušaju ulaska na glavni trg u Kairu. To je prvi znak tenzija između prosvjednika i egipatske vojske otkad su nemiri izbili, piše CNN.

Jutro je proteklo donekle mirno dok su s jedne strane pristaše, a druge prosvjednici uzvikivali svoje parole. Vojska raspoređena između njih nastojala je održati mir, piše Al Jazeera. Po njezinoj procjeni, u Kairu je trenutno oko 10 000 prosvjednika.

Tijek događaja pratite na Dnevnik.hr-u

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene