Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mamljenje nije košer

Prosvjed židovskih udruga zbog zabrane klanja stoke 'naživo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz židovskih organizacija u Poljskoj i diljem Europe obrušio se na odluku poljskog Ustavnog suda kojom je potvrđena zabrana klanja stoke bez omamljivanja, što se protivi židovskoj tradiciji proizvodnje košer mesa.

Europska židovska udruga (EJA) i druge organizacije židova u Europi u srijedu su osudile odluku poljskog Ustavnog suda koji je u utorak presudio da je ritualno klanje protivno zakonu, navodeći da bi takva odluka mogla uzrokovati prestanak proizvodnje košer mesa. što vrijeđa njihove vjerske osjećaje, objavile su agencije.

Poljski Ustavni sud odlukom je potvrdio zakon koji propisuje da se stoka prije klanja mora omamiti, čime se zabranjuje kod židova uobičajena praksa klanja životinje tako da joj se prereže vrat dok je svjesna. Sud se tim slučajem pozabavio nakon pritiska udruga za zaštitu životinja, koje su upozorile na okrutnost košer načina klanja, no odluka je uzburkala strasti u židovskoj zajednici.

Pročitajte i ovo Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta Ubijeni milijuni ljudi Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta: "Ljudska zloba i mržnja mogu nanijeti puno nesreće" Marco Buschmann, njemački ministar pravosuđa Na Danu židovske zajednice Njemačka zabilježila 4300 kaznenih djela povezanih s ratom u Gazi: "Ovo je sjeme mržnje koje, nažalost, klija"

>> Gladne krmače pojele farmera, ostavile samo zubalo

Glavni direktor EJA-e Menachem Margolin uputio je poljskom predsjedniku Bronislawu Komorowskom pismo u kojem od njega traži poništenje te sudske odluke, a Rabinski centar Europe od poljske je vlade zatražio da pronađe način kako bi se tradicionalni način klanja mogao nastaviti.

Odluka o zabrani košer klanja ima "razoran učinak po dobrobit židovske zajednice i slobodu vjeroispovjesti", izjavio je Margolin u pisanoj izjavi za javnost, uz dodatak kako je "znanstveno dokazano da košer klanje ne uzrokuje patnje kod životinja".

"Iako im to možda nije namjera, oni koji zabranjuju židovsku tradiciju općenito i shechitah (košer klanje) posebno, podsjećaju židovsku zajednicu na mračnija vremena", navodi u pisanoj izjavi Aryeh Goldberg iz Rabinskog centra Europe. "Pozivamo poljsku vladu da pronađe zakonsku mogućnost koja će dopustiti nastavak prakse shechitaha, koji je tako važan dio židovskog načina života svuda u svijetu", dodaje Goldberg.

Europska unija ima zakone koji dopuštaju klanje životinja u skladu sa židovskim (košer) i muslimanskim (halal) običajima, koji zahtijevaju da stoka pri klanju bude svjesna, ali udruge za zaštitu životinja tvrde da se može tražiti izuzeće od zakona i da nije jasno koji zakon, europski ili poljski, ima veću težinu.

Poljska je prije Drugog svjetskog rata imala najveću židovsku zajednicu u Europi, koja je tijekom nacističkog režima gotovo izbrisana, a na njezinom su se tlu nalazili koncentracijski logori Auschwitz i Treblinka.

No, danas židova u toj zemlji, po službenim podacima, ima tek oko osam tisuća, a ni muslimanska zajednica nije osobito brojna, pa protivnici ritualnog klanja kao još jedan od argumenata ističu činjenicu da je tu zapravo riječ o golemom profitu, jer je Poljska jedan od najvećih proizvođača mesa dobivenog takvim klanjem, koje masovno izvozi u Europu, Izrael i Tursku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene