Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći prosvjedi u 20 godina

BRAZILCI PROTIV MODERNOG NOGOMETA!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 200.000 Brazilaca prosvjedovalo je u većim brazilskim gradovima protiv podizanja cijena javnog prijevoza i 15 milijardi troškova za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva iduće godine.

Prosvjedi su počeli prošli tjedan, a organizirani su protiv podizanja cijena karata javnog prijevoza u Sao Paulu, prije nego su se proširili na druge gradove. Prosvjednici se bune i protiv visokih troškova za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva iduće godine od 15 milijardi dolara, dok istovremeno Brazil troši puno manje sredstava na zdravstvo, obrazovanje, stanovanje.

Pročitajte i ovo Prosvjed Možemo Kap koja je prelila čašu ANKETA Hoćete li doći na prosvjed opozicije? Slika nije dostupna Protiv modernog nogometa FOTO Žestoki sukobi prosvjednika i policajaca u Brazilu: Gorjele barikade

>>Erdogan ne popušta, ali ni prosvjednici - slijedi opći štrajk

Najviše se prosvjednika okupilo upravo u Sao Paulu, njih oko 30.000 sudionika. U glavnom gradu Braziliji prosvjednici su blokirali glavnu aveniju, gdje se nalaze sjedišta ministarstava i druge vladine zgrade. Oko dvjesto prosvjednika popelo se na krov zgrade parlamenta, javlja agencija France Presse.

U centru Rio de Janeira prosvjednici su se sukobili s policijom, koju su gađali Molotovljevim koktelima i kokosovim orasima, a ona im je odgovarala suzavcem i gumenim mecima, prevrnuti su i zapaljeni automobili i razbijani su izlozi trgovina. U trećem gradu po veličini Belo Horizonteu policija je suzavcem rastjerivala prosvjednike želeći ih spriječiti da se približe stadionu Mineirau, gdje se igrala utakmica Kupa konfederacija između Nigerije i Tahitija.

>>Više od 12.000 ljudi na ulicama zbog gašenja signala javne televizije

Zadnji su put ovako veliki prosvjedi u Brazilu organizirani 1992. protiv korupcijske vlade bivšeg predsjednika Fernanda Collora de Mella. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene