Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjed kosovskih Albanaca obilježili gumeni meci i suzavac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjed nekoliko tisuća članova pokreta 'Samoodređenje' i njegovih simpatizera protiv prijedloga glavnog izaslanika UN-a za status Kosova Marttija Ahtisaarija o postupnoj samostalnosti te pokrajine eskalirao je u subotu poslijepodne u središtu Prištine u nasilje s više ozlijeđenih.

Incidenti su započeli nakon što su se specijalne snage Kosovske policije i postrojbe policije UNMIK-a sukobile s demonstrantima koji su pokušali prodrijeti u sjedištu kosovske vlade i parlamenta i razbiti policijski kordon.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oklopna vozila na ulicama VIDEO Kaos na Kosovu - Vučić Srbima: "Nemojte reagirati na nasilje, ali ako krenu u nasilje - vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas". Aleksandar Vučić (Foto: AFP) Nema konkretnih rješenja Srbijanski predsjednik istaknuo tri cilja na Kosovu: "Najteži je dio zaštita državnih interesa i imovinskih prava"

Policija je upotrijebila suzavac i gumene metke protiv sudionika demonstracija, a vozila kliničkog bolničkog centra odvezla su nekoliko ozlijeđenih prosvjednika. 

Prema prvim informacijama, policija je uhitila nekoliko osoba.

Pokret "Samoodređenje" pod vodstvom svog čelnika Albina Kurtija i poznatog aktivista i bivšeg političkog zatvorenika Adema Demaqija organizirali su današnji prosvjed. 

Demonstranti su u povorci krenuli iz sjedište ove organizacije i potom se okupili na trgu "Skenderbeg" u središtu Prištine". 

Nosili su transparente i skandirali parole protiv protiv prijedloga Marttija Ahtisaarika i Kosovskog pregovaračkog tima te tražili udaljavanje UNMIK-a s Kosova.

Kurti je optužio kosovski pregovarački tim, koji predvodi Fatmir Sejdiu, za prevaru kosovskog naroda, naglašavajući kako oni ne žele neovisnost Kosova već da sačuvaju svoje pozicije na vlasti. 

Demaqi je istaknuo kako se demonstranti nisu okupili da izazovu nerede i nasilje, već da pokažu da žele ostvariti težnje naroda Kosova za neovisnost.

Na glavnim ulicama Prištine u subotu su zamjetne bitno pojačane policijske snage posebice ispred važnih kosovskih institucija i sjedišta misije UN-a na Kosovu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene