Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su SAD prošli tjedan zatvorile na desetke veleposlanstava na Bliskom Istoku, otkriven je razlog tome.


Američki obavještajci presreli su razgovor vodećih ljudi al-Qaide u kojem su spominjali kako 'žele učiniti nešto veliko' prošlu nedjelju. Čini se kako je upavo taj podatak bio razlog zatvaranja veleposlanstava SAD-a, ali i europskih zemalja, diljem Bliskog Istoka.

>> SAD zatvara veleposlanstva zbog prijetnji napadom

Vezani članci Mario Jurič Novinar Mario Jurič nakon Debeljakovih uvreda : "Inzistirali smo na pitanjima koji zanimaju radnike i javnost" Tomislav Debeljak Hrvatsko novinarsko društvo osudilo napad Tomislava Debeljaka na novinara Nove TV: "Ispod svake razine"

Nasljednik Osame bin Ladena, Ayman al-Zawahiri raspravljao je s šefom ove organizacije za Arapski poluotok Nasirom al-Wahishijem o velikom napadu na muslimanski praznik Laylat al-Qadr koji je pao na prošli vikend.

Navodno u svom razgovoru nisu spominjali konkretnu metu ni metodu napada, ali izvori iz obavještajnih službi otkrivaju kako se nije radilo o napadu na teritorij SAD nego o napadu na ciljeve u Jemenu gdje Al-Qaida ima poprilične resurse za izvođenje kompleksnog napada.

Dodajmo još da su danas Sjedinjene Države zatražile od svojih građana u Jemenu da odmah napuste zemlju zbog daljnje potencijalne opasnosti od terorističkih napada, a u napadu američkih bespilotnih letjelica nešto ranije ubijena su četvorica muškaraca, vjerojatni pripadnici Al-Qaide.

SAD su također odredile vladinim dužnosnicima koji nisu nužno potrebni u toj zemlji da je odmah napuste, po prioćenju koje stoji na web stranici State Departmenta.

Napadi bespilotnim letjelicama učestali su posljednjih desetak dana protiv pripadnika Al-Qaide, za koju se sumnja da se nalazi iza prijetnji atentatima koje su dovele do zatvaranja 25 američkih diplomatskih misija u svijetu, među kojima i one u jemenskom glavnom gradu. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook