Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proslave u čast Fidela Castra

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kuba je u petak velikim kulturnom priredbom započela tjedan komemoracije povodom proslave 50. obljetnice iskrcavanja broda Granma nakon čega je uslijedila revolucija, predvođena Fidel Castrom i 'Che' Guevarom, koja je dovela do pobjede 1959. godine.

Raul Castro, koji je privremeno preuzeo vlast na Kubi od 31. srpnja zbog bolesti brata Fidela, nije bio na svečanosti održanoj u kazalištu Karl Marx u Havani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raul Castro sazvao parlamentarne izbore za 20. siječnja Slika nije dostupna Castro nakon tri mjeseca na TV-u

2. prosinca 1956. godine su na brodu Granma Fidel Castro, njegov brat Raul i 'Che' Guevara, te još 79 pobunjenika odlučili pokrenuti gerilu koja ih je odvela do pobjede 1959. godine.

Ova višednevna proslava, kao i godišnja proslava 80. rođendana Fidela Castra, koji je u deveto desetljeće života ušao 13. kolovoza, trebale bi kulminirati idući tjedan impozantnim vojnim mimohodom dok javnost iščekuje ponovno pojavljivanje svog oboljelog vođe.

Castro je posljednji put u javnosti viđen 26. srpnja. Nakon toga se pojavljivao više puta na televiziji, a mediji prate njegov oporavak od bolesti ne odajući narodu od čega zapravo boluje njegov predsjednik. 

Prije dva tjedna objavljeno je kako se Castro osjeća bolje nakon operacije trbušne šupljine pa čak i da će prisustvovati proslavi svog rođendana 2. prosinca ako mu to liječnici dopuste.

Početkom listopada američki 'Time' objavio je informaciju kako kubanski predsjednik boluje od zloćudnog tumora i da se više neće vratiti na vlast. Krajem istoga mjeseca, kubanska državna televizija objavila je Castrove snimke na kojima on hoda, smije se i čita najnovije novine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene